Acord de mediere pentru instanta
Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de instanta de judecata
Potrivit art. 59 alin.2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, “competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere“. Observam ca este vorba de o competenta alternativa. Partile au dreptul sa aleaga carei instante dintre cele enumerate de textul de lege se vor adresa in vederea autentificarii acordului lor de mediere. Acelasi articol mai prevede faptul ca: “hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor se da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii.“
In ceea ce priveste procedura incuviintarii invoielii partilor, ea este reglementata de art. 438-441 C.proc.civ. Astfel, “partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea o hotarare care sa consfinteasca acordul sau tranzactia lor.“
Atunci cand partile se prezinta inaintea instantei in chiar ziua termenului de judecata, cererea pentru emiterea hotararii privind invoiala lor poate fi incuviintata de un singur judecator. Daca ele se prezinta in alta zi decat cea stabilita pentru judecata, hotararea se va da in camera de consiliu . Se mai prevede de asemenea faptul ca acordul de mediere -tranzactia partilor va constitui dispozitivul hotararii, iar hotararea va putea fi atacata doar cu recurs, la instanta ierarhic superioara.
In art. 61 alin.1 din Legea medierii este prevazut faptul ca: “medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului``. Asadar, este posibil ca, dupa initierea unui proces, partile sa solutioneze o parte dintre pretentiile lor pe calea medierii, acord pentru care sa solicite instantei pronuntarea unei hotarari partiale, pentru celelalte aspecte ale litigiului lor fiind repusa cauza pe rol, in conformitate cu art. 62 alin.3 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, republicata.
Prin pronuntarea hotararii de expedient, instanta investeste acordul de mediere al partilor cu forta juridica a unui titlu executoriu (art. 63 alin.3 din Legea 192/2006) Inainte de a fi consfintita de instanta de judecata, invoiala partilor are valoarea unui inscris sub semnatura privata.
Art. 64 alin. 1. ą din Legea nr. 192/2006 prevede urmatoarea exceptie: “Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient``. Asadar, in cazul acestor acorduri de mediere, partile se vor adresa direct instantei de judecata, ele neavand posibilitatea de a conveni asupra acestor aspecte printr-un acord de mediere autentificat de notarul public, ci doar consfintit de instanta de judecata .
Potrivit art. 592 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cererea prin care se solicita instantei pronuntarea unei hotarari de expedient referitoare la acordul de mediere incheiat de parti este scutita de taxa de timbru judiciar, “cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale“.
Atunci cand litigiul se solutioneaza pe calea medierii iar instanta de judecata pronunta o hotarare de expedient prin care ia act de invoiala partilor, taxa de timbru deja achitata se va restitui partii, la cerere, in temeiul art. 63 alin.2 din Legea medierii. Constituie exceptie, taxa de timbru nefiind restituita, cazurile in care: conflictul solutionat prin mediere vizeaza ``transferul dreptului de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil“ sau “o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor“.
Sursa:http://www.euroavocatura.ro/articole/1377/Controlul_de_legalitate_al_acordului_de_mediere_efectuat_de_instanta_de_judecata
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .
Mediator Petru Mustateanu - Bucuresti 2013
Sigur va mai intereaza si :
Evita ancheta psihosociala pentru incredintare minor cu ajutorul medierii
Ancheta psihosociala ( ancheta sociala) prevazuta si de Noul Cod Civil pentru stabilirea domiciului sau dupa caz incredintarii minorului ( pentru situatia in care unul dintre parinti renunta de bun...Pot sa divortez in alta localitate ?
Buna ziua ! Eu si sotul meu am hotarat sa divortam dar locuim intr-un oras mic si am vrea sa nu se afle . Este posibil sa divortam in alta localitate ? Anca Constantin Buna ziua ! Da, este p...Mituri despre sedinta de informare privind avantajele medierii
Folosirea cuvantul “mit” in titlul articolului se refera la acceptiunea sa din DEX respectiv la “povestirile fabuloase care cuprind credintele popoarelor (antice) despre originea universului si a f...Taxe judiciare reduse prin mediere
Legea 192/2006, in forma ei initiala, prevedea: ” Art. 63.- (1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dis...Scrisoare protest a UCMR impotriva modificarilor abuzive a legii medierii
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania www.ucmro.ro 27 iunie 2013 Scrisoare deschisa Catre Administratia Prezidentiala a Romaniei Comisia Europeana Ambasada S.U.A. la Bucuresti Subscrisa Uniunea ...
BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900
Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

- Judecator: actiunea este inadmisibila doar daca reclamantul nu e informat asupra medierii
- Reactia Consiliului de Mediere la Decizia CCR
- Judecătorii ar trebui să trimită la mediere conflictul
- Senatul a aprobat noi obligatii pentru asociatiile de proprietari.
- Medierea culpei medicale – Malpraxis
- Mediatorul este o profesie care va fi de bază în dezvoltarea culturii pentru dialog în România
- Avocatul Marius COLTUC Propune Un Proces Comun Impotriva ENEL
- Video – Conferinta Medierea pentru judecatori si procurori
- Judecătorii lasă fără dobândă un contract de credit ipotecar
- Mediere litigiile locative
- Medierea, între strălucirea din teorie și eșecul din practică
- De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?
- Arbitrajul si medierea conflictelor colective de munca
- Google nu mai afișează date din dosarele portal.just.ro
- Statul e dator sa regandeasca sistemul de incurajare a cetatenilor romani sa apeleze la mediere
- Sondaj privind percepţia medierii în rândul cetăţenilor
- Campanie de strângere de semnături pentru modificarea legii medierii
- Medierea in Belgia
- Cu ce ne poate ajuta un mediator
- Decizia CC legată de mediere, distrugătoare pentru cetăţean
- Despre decizia Curtii Constitutionale cu privire la medire
- Principiile medierii penale
- Medierea merge mai departe
- Propunere de modificare a legii medierii
- Mediere fara certificat de mostenitor?
- Declararea informarii asupra medierii ca fiind neconstitutionala
- Judecatorii trimit justitiabilii la mediator
- Obligativitatea participarii la sedinta de informare privind medierea, neconstitutionala in unele situatii
- Romania, in dezacord cu politicile europene in domeniul medierii
- DE CE SA RAMANEM MEDIATORI ?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.