Acord de mediere pentru instanta

 

Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de instanta de judecata

Atunci cand litigiul dintre parti este solutionat pe calea medierii si se incheie un acord de mediere, potrivit art. 59 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, partile se pot adresa notarului public sau instantei de judecata in vederea autentificarii, respectiv a consfintirii invoielii lor.
 In situatia in care litigiul a fost dedus judecatii, ele se pot adresa instantei de judecata, care va lua act de invoiala lor si va dispune pronuntarea unei hotarari de expedient.

Potrivit art. 59 alin.2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, “competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere“. Observam ca este vorba de o competenta alternativa. Partile au dreptul sa aleaga carei instante dintre cele enumerate de textul de lege se vor adresa in vederea autentificarii acordului lor de mediere. Acelasi articol mai prevede faptul ca: “hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor se da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii.
In ceea ce priveste procedura incuviintarii invoielii partilor, ea este reglementata de art. 438-441 C.proc.civ. Astfel, “partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea o hotarare care sa consfinteasca  acordul sau tranzactia lor.
Atunci cand partile se prezinta inaintea instantei in chiar ziua termenului de judecata, cererea pentru emiterea hotararii privind invoiala lor poate fi incuviintata de un singur judecator. Daca ele se prezinta in alta zi decat cea stabilita pentru judecata, hotararea se va da in camera de consiliu . Se mai prevede de asemenea faptul ca acordul de mediere -tranzactia partilor va constitui dispozitivul hotararii, iar hotararea va putea fi atacata doar cu recurs, la instanta ierarhic superioara.
In art. 61 alin.1 din Legea medierii este prevazut faptul ca:  “medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului``. Asadar, este posibil ca, dupa initierea unui proces, partile sa solutioneze o parte dintre pretentiile lor pe calea medierii, acord pentru care sa solicite instantei pronuntarea unei hotarari partiale, pentru celelalte aspecte ale litigiului lor fiind repusa cauza pe rol, in conformitate cu art. 62 alin.3 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, republicata.
Prin pronuntarea hotararii de expedient, instanta investeste acordul de mediere al partilor cu forta juridica a unui titlu executoriu (art. 63 alin.3 din Legea 192/2006) Inainte de a fi consfintita de instanta de judecata, invoiala partilor are valoarea unui inscris sub semnatura privata.

Art. 64 alin. 1. ą din Legea nr. 192/2006 prevede urmatoarea exceptie: Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient``. Asadar, in cazul acestor acorduri de mediere, partile se vor adresa direct instantei de judecata, ele neavand posibilitatea de a conveni asupra acestor aspecte printr-un acord de mediere autentificat de notarul public, ci doar consfintit de instanta de judecata .

Potrivit art. 592 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cererea prin care se solicita instantei pronuntarea unei hotarari de expedient referitoare la acordul de mediere incheiat de parti este scutita de taxa de timbru judiciar, “cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale“.
Atunci cand litigiul se solutioneaza pe calea medierii iar instanta de judecata pronunta o hotarare de expedient prin care ia act de invoiala partilor, taxa de timbru deja achitata se va restitui partii, la cerere, in temeiul art. 63 alin.2 din Legea medierii. Constituie exceptie, taxa de timbru nefiind restituita, cazurile in care: conflictul solutionat prin mediere vizeaza ``transferul dreptului de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil“ sau “o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor“.

Sursa:http://www.euroavocatura.ro/articole/1377/Controlul_de_legalitate_al_acordului_de_mediere_efectuat_de_instanta_de_judecata

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR