Aplicarea medierii in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mare

 

legea medierii 150x150 Aplicarea medierii in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mareDoua treimi dintre procurori apreciaza ca medierea ar putea fi aplicata in cazul conflictelor penale care prezinta un pericol social mic. Procentul procurorilor care considera ca medierea poate fi utilizata in cazul conflictelor care prezinta un pericol social mic si mediu este semnificativ (32,4%).

Doar 119 procurori (7,8%) considera ca medierea ar trebui sa fie folosita in cazul tuturor infractiunilor indiferent de gradul de pericol social. Aproximativ 23% dintre procurorii care considera ca medierea ar trebui utilizata in cazul infractiunilor care prezinta un pericol mic au sfatuit deja partile implicate in conflict sa rezolve problemele prin intermediul mediatorului.

Aproximativ o treime (29,6%) dintre procurorii care considera ca medierea poate fi aplicata in cazul infractiunilor cu pericol social mic si mediu au sfatuit partile sa apeleze la mediator.

Jumatate (52,1%) dintre procurorii care cred ca medierea poate fi aplicata in cazul tuturor infractiunilor au sfatuit persoanele implicate in dosarele instrumentate de ei sa rezolve situatia prin intermediul medierii.

Procurorii care apreciaza ca medierea conflictelor este o procedura „foarte utila si utila” de rezolvarea conflictelor cred intr-o masura mai mare ca medierea ar putea fi utilizata si pentru infractiuni care prezinta un pericol mediu sau chiar in cazul unor infractiuni grave.

Procurorii care au vechimea in munca mai mica de 10 ani tind sa aprecieze intr-un numar mai mare ca medierea ar trebui sa se faca doar in cazul infractiunilor care prezinta un pericol social mic – 46,5% pentru infractiuni cu pericol social mic, 35,1% pentru infractiuni cu pericol social mic si mediu si 5,1% indiferent de infractiune (procentele au fost calculate din totalul procurorilor cu o vechime de pana la 10 ani – 396).

Procurorii care au o experienta de munca intre 11 si 20 de ani sunt, intr-un numar mai mare de parere, ca medierea ar putea fi utilizata pentru infractiuni indiferent de gradul de pericol social – 41,2% pentru infractiuni cu pericol social mic, 36,5% pentru infractiuni cu pericol social mic si mediu si 10% indiferent de infractiune (procentele au fost calculate din totalul procurorilor care au vechime in activitate intre 11 si 20 de ani –581).

Pe de alta parte, analiza nivelului de informare a procurorilor privind legislatia nationala si internationala, procedurile si experienta medierii la nivel international, national si local releva un aspect important.

Procurorii care apreciaza ca sunt „bine si putin informati” tind sa aprecieze ca medierea ar trebui sa se aplice in cazul infractiunilor care prezinta pericol social mic si mediu.

Pentru a oferi sugestii privind posibilitatea aplicarii medierii si in cazul altor infractiuni decat cele incluse in legea medierii, am cerut procurorilor sa mentioneze infractiunile care in opinia lor pot fi rezolvate prin mediere.

In acelasi timp, am putut sesiza si modul in care sunt percepute anumite infractiuni, daca analizam tipurile de infractiuni incadrate de procurori in categoriile mentionate de noi: pericol social mic, mediu si mare.

* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Mediation in Penal Matters in Romania. Evaluation Study and Perspectives

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

 • mediere 300x199 150x150 Aplicarea medierii in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mareMedierea – subiect la moda
  Necesitatea medierii, importanta si utilitate acesteia sunt subiecte  la moda in anul 2013, odata cu intrarea in vigoare la 15 februarie 2013 a O.U.G. 90/2012 ce prevede informarea obligatorie desp...
 • legea medierii 150x150 Aplicarea medierii in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mareIncuviintarea acordului de mediere
  Ca orice noutate, activitatea de implementare a medierii s-a confruntat, şi  din păcate, în unele zone încă se mai confruntă, cu dificultăţi. Principalele greutăţi în implementarea medierii au c...
 • mediere partaj 150x150 Aplicarea medierii in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mareCulegere de hotarari judecatoresti in materia medierii
  Culegere de hotarari judecatoresti pronuntate in materia medierii. Note si comentarii.  Editia a II-a, revazuta si amplu adaugita, cuprinzand inclusiv hotarari judecatoresti pronuntate in temeiu...
 • consiliul de mediere 300x2175 150x150 Aplicarea medierii in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mareCentru de informare privind medierea – Bucuresti
  IREX ROMÂNIA, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Consiliul de Mediere au semnat astăzi un acord de colaborare care va facilita organizarea unor ac...
 • mediere partaj 300x2205 150x150 Aplicarea medierii in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mareRomania are prea putini judecatori ?
  Putem sustine ca solutia eliberarii tensiunii acumulate la nivelul instantelor este cresterea numarului de judecatori? Ar putea fi majorarea schemelor solutia fireasca pentru iesirea din criza dosa...

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR