Copiii si divortul parintilor

 

Cand ii anuntam pe copii ca divortam? 

Imediat ce consideram ca divortul este inevitabil, ii instiintam. Nu trebuie sa fim surprinsi, daca ei stiu deja. Cheia este onestitatea. Nu este recomandat sa le oferim false sperante ca relatia maritala va continua, daca este evident contrariul. Nu trebuie sa invinovatim partenerul pentru tot si trebuie sa constientizam ca separarea nu este in nici un caz din vina copiilor. Ei se invinovatesc adesea pentru problemele maritale ale parintilor.

Cum le spunem copiilor?

1. Explicatia sa fie simpla si directa.

2. Ambii parinti sa-i anunte, pentru ca altfel ar parea ca doar unul singur este responsabil de divort.

3. Nu trebuie sa dramatizeze sau sa devina sentimentali.

4. Sa se evite senzatia de remuscare sau “devastare”.

5. Ambii parintii trebuie sa-i “asigure” din nou pe copii ca-i iubesc.

6. Sa fie anuntati cu cine si unde vor locui, daca s-a decis deja aceasta printr-un plan parental responsabil stabilit la mediator ; daca nu, amandoi parintii trebuiesa-i incurajeze sa-si exprime dorintele, in acelasi timp precizandu-le ca nu vor avea povara alegerii sau respingerii unuia dintre parinti si ca vor da dovada de responsabilitate si vor efectua divortul prin mediere, singura forma de divort ce pune pe primul plan interesul superior al minorului.

7. Nu trebuie sa lise faca false promisiuni, legate de o eventuala reconciliere.

8. Daca exista probabilitatea unei competitii in obtinerea custodiei sau a drepturilor, copiii trebuie sa stie ca dumneavoarea alegeti ca ei sa nu  fie implicati in procedurile tribunalului prin divortul clasic in judecatorie sau cel la notar; tind sa fie foarte tematori, atunci cand e nevoie sa apara in instanta si sa vorbeasca in public impotriva unuia dintre parinti tocmai de aceea pentru desfacerea casatoriilor cu copii minori se recomanda medierea, singura modalitate de divort fara expunerea copiilor la traume inutile.

9. Sa nu fie incurajati sa ia partea unuia sau altuia dintre parinti.

10. Sa li se ofere garantii de catre ambii parinti, ca ii vor sprijini ori de cate ori va fi nevoie (daca aceasta se va intampla cu adevarat)

11. Sa se solicite ajutorul unui specialist, in cazul in care copilul nu poate infrunta situatia .

Copiii sufera in urma parasirii caminului de catre unul dintre parinti. Ei manifesta frecvent anumite comportamente, de la varste timpurii, in perioadele de stres.

De aceea se recomanda ca, in situatia in care sunteti convinsi ca aveti o casatorie ce nu mai poate continua, sa alegeti mijloace moderne pentru desfacerea casatorie, pentru stabilirea custodiei si a planului parental, sa intelegeti dimensiunea psiho-juridica a serviciilor de mediere si sa alegeti cu atentie un mediator care sa conduca decizia dumneavostra spre o hotarare care sa aiba in prim plan interesul superior al copiilor dumneavoastra.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

 • Drepturile tatalui aflat in divortDrepturile tatalui aflat in divort
  Drepturile tatalui aflat de divort Custodia comună legală oferă dreptul ambilor părinţi, pe lângă drepturile pe care le are orice părinte, care nu a fost decăzut din drepturile părinteşti, să se i...
 • Cum functioneaza medierea ?Cum functioneaza medierea ?
  In paralel cu incadrarea juridica a procedurii de mediere, trebuie explicat si caracterul psihologic in contextul psiho-juridic pe care medierea il detine. Afirmatiile ce sustin faptul ca medierea,...
 • Autoritate parinteasca unui singur parinteAutoritate parinteasca unui singur parinte
  Autoritate parinteasca unui singur parinte, Custodie unui singur parinte, Nu vreau custodie comuna, Autoritatea părintească se poate exercita numai de către unul dintre soţi, Vreau sa decada din dr...
 • Reducerea cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediereReducerea cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediere
  Medierea este o procedura voluntara. Asa a fost inca de la aparitia legii 192/2006, asa este si in acest moment si asa va si ramane, pentru a-si putea crea efectele benefice. In mediere partile ...
 • Taxe judiciare reduse prin mediereTaxe judiciare reduse prin mediere
  Legea 192/2006, in forma ei initiala, prevedea: ” Art. 63.- (1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dis...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

December 2013
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR