Cum alegem un mediator bun ?

 

Procedura de mediere, fiind prin definitie o procedura confidentiala, are un nivel de spectaculozitate mult mai mic decat  prestatia la bara a unui avocat, sa spunem, situatie in care, pe langa partile procesuale, intreaga sala de judecata se bucura de calitatile oratorice ale profesionistului in drept. Sigur ca si un mediator bine pregatit si cu vocatie spre profesie poate obtine admiratia partilor prezente in mediere, insa prestatia sa va ramane necunoscuta in plenitudinea ei fata de persoanele neparticipante la mediere dar interesate de serviciile unui mediator.

Personal am ales sa suplinesc acest dezechilibru exprimandu-ma in scris. Dar, sunt colegi mediatori, execelenti profesionisti, care prefera alt tip de exprimare. Ar fi o gandire egoista sa sugerez alegerea unui mediator dupa numarul sau calitatea textelor publicate, chiar daca aceasta este o forma foarte eficienta de a cunoaste calitatile unui profesionist in mediere. Tehnic vorbind, cine are ceva bun de spus se exprima, iar asezarea in pagina a unui text demonstreaza competenta de elaborarea a unui acord de mediere creativ care sa acopere toate punctele convenite in mediere intocmai cu vointa partilor. Insa asta este doar o fata a acestei teme.

Unul din miturile urbane care scuza calitatea slaba a serviciilor din toate domeniile de manifestare a profesiilor de tip liberal in general, a medieri in special, este proverbul care spune ”Nu face ce face popa, fa ce spune popa”.

Aparent mesajul este unul pozitiv, dar el ascunde o mare capcana. As prefera un proverb care sa spuna “ Atunci cand popa una spune si alta face este momentul in care stii ca trebuie sa mergi la alt popa care crede si face ceea ce spune”.

Cand un profesionist crede cu adevarat in ceea ce face, el crede cu atata tarie incat isi insuseste principiile profesiei sale. In caz contrar este un impostor de care este bine sa ne ferim. Refuz sa cred ca exista un mediator certat cu vecinii, care a interupt dialogul cu rudele, se cearta cu toti colegii, dar care in biroul sau este un desavarsit.

Ce asteptam de la un mediator? Gandire pozitiva, evitarea negatiei? Drept exempul, in textul pe care acum il cititi sigura data in care a fost folosit cuvantul “ Nu” este cea in care amintesc proverbul pus in discutie.

De aici intelegem ca un practician cu experienta isi insuseste reflexiv atributele profesiei sale.

Pe de alta parte mediatorul este profesionistul care lucreaza atat cu argumentele cat si cu emotiile partilor aflate in mediere. Este demonstrat stiintific faptul ca alaturi de inteligenta rationala I.Q. performantele oamenilor sunt sustinute si de inteligeta emotionala E.Q.

Stiind ca emotiile de baza sunt doua, dragostea si frica, intelegem ca inteligenta emotionala se manifesta prin oameni capabili sa stea departe de frica cea generatoare de rautate, ura, invidie, in acelasi timp fiind plini de dragostea creatoare de bun, caritabil, tolerant, intelegator, s.a.m.d.

Cum ne ajuta aceasta informatie in alegerea mediatorului potrivit?

Ne ajuta stiind ca tot ceea ce avem de facut este sa sunam, sa ne intalnim, sa interactionam cu mediatorul care ne atrage atentia. Daca este cel de care avem nevoie vom simti atat la nivel rational cat si in adancul nostru.

Acum cand stim cum sa alegem mediatorul de care avem nevoie, se naste intrebarea, de ce sa alegem medierea si sa refuzam procesele in instanta ?

Aceasta tema va fi dezvoltata in alt articol pe care il veti gasi tot aici.

Intrebari dumneavoastra pe aceasta tema le putem discuta atat la rubria comentarii cat si la telefonul pus la dispozitia dumneavostra.

 Articol publicat si in:http://ultrapsihologie.ro/mediere/cum-alegem-un-mediator-bun/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –

 

(Visited 14 times, 14 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

 

Lasă un răspuns

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

februarie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR