Cum functioneaza medierea ?

 

mediator Cum functioneaza medierea ?In paralel cu incadrarea juridica a procedurii de mediere, trebuie explicat si caracterul psihologic in contextul psiho-juridic pe care medierea il detine. Afirmatiile ce sustin faptul ca medierea, de multe ori,  nu are eficienta prin reprezentant, are la baza ideea ca, in mediere, dincolo de armonizarea rationala a dialogului exista si o armonizare emotionala intre parti, iar aceasta nu poate avea loc intotdeauna prin reprezentant legal, oricat de experimentat ar fi acesta. Cum functioneaza medierea din punct de vedere psihologic ?

Pentru a intelege realitatea in care traiesc, oamenii cauta in permanenta sensuri. Decodificarea evenimentelor care se intampla si ni se intampla reprezinta o modalitate de a ne orienta in existenta. Astfel, relationam aceste evenimente cu altele similare, pe care deja le cunoastem si le dam un inteles.

In situatiile in care avem nevoie sa rezolvam o problema, un conflict, resemnificarea constituie o modalitate de generare de solutii. La fel stau lucrurile şi cu multe dintre manifestarile pe care le avem la un moment dat.
Daca o persoana isi va redefini pozitia, va gasi un nou sens al acesteia si probabil vor exista mai multe posibilitati de redefiniere a ei. Exista sanse mult mai mari de rezolvare a unei situatii care iti este familiara. Nivelul scazut de anxietate si relaxarea oferita de contextul medierii sprijina gandirea creativa, necesara in procesul de identificare a solutiilor. In cadrul procedurii de mediere, am observat de multe ori faptul ca o buna definire a problemei este hotaratoare pentru evolutia procesului in gasirea unei solutii care sa conduca spre un acord .
Intelesul evenimentelor este dat de cadrul in care sunt plasate. Daca schimbam cadrul, generam noi sensuri si, in acest mod, se vor modifica raspunsurile si comportamentele noastre. Abilitatea de a redefini evenimentele si modul de a reactiona la nivel emotional, cognitiv si comportamental ofera o mare libertate de alegere, de identificare de solutii.
Redefinirea nu este un mod de a privi lumea prin ochelari cu lentile placut colorate. Redefinirea nu inseamna negarea unei realitati exterioare, ci schimbarea sensului interior pe care il dam evenimentelor in care partile sunt implicate. Problema nu dispare de la sine doar pentru ca am ales o alta perspectiva, un alt unghi din care sa o privim. Acesta este doar inceputul unui proces de reflectie.
Este important de retinut ca aproape toate comportamentele sunt utile in contextul de viata in care traim, conform semnificatiilor pe care noi le stabilim. Anxietatea in situatiile sociale, de exemplu, poate fi traita ca o adevarata problema de o anumita persoana, desi, in trecut, este posibil sa fi avut un efect de protectie intr-o situatie traumatizanta. Resemnificarea cadrului poate fi utila in cazul afirmatiilor de genul „ Este prea….” sau „ Imi doresc sa fi fost altfel ” Recadrea, in aceasta situatie, poate fi initiata folosind interogatia „Ce s-ar intapla daca ar fi altcumva ?” In acest mod, este facilitata pozitia de observator al propriului comportament.

Iesirea din circularitatea anterioara ,,stimul – raspuns’’ este produsa atunci cind este constientizata importanta comportamentului in anumite contexte (comportament-resursa) si lipsa de eficienta a
acestuia in altele. Dobandind o perspectiva echilibrata asupra „simptomului” este scazut nivelul de tensiune interioara si facilitat procesul de alegere constienta a unui comportament eficient si adecvat in contextul initial.
Ideea de redefinire a contextului semnifica fie gasirea unui context in care comportamentul, strategia si reactiile emotionale numite initial ca „problema” sunt utile, fie constientizarea ca aceleasi strategii si comportamente apartin unui alt context, de obicei trecutului si nu prezentului – frecvent, pot fi regasite in etapa de viata ce corespunde copilariei.
Asadar, exista o intentie pozitiva in spatele fiecarui comportament si fiecare comportament este folositor intr-un anumit context.
Eficienta recadrarii se regaseste in urmatoarele aspecte:
Poate fi mai usor separata identitatea partii adverse ca persoana de comportamentele persoanei respective. Oamenii sunt mai mult decat suma comportamentelor manifestate in anumite contexte la un moment dat.
Este mentinuta intentia pozitiva din spatele comportamentului problematic, chiar daca acest comportament nedorit s-a schimbat. Prin intentie pozitiva se are in vedere o motivatie din spectrul autoprotectiei persoanei, a mentinerii starii de bine si de securitate fizica si emotionala.
Mentinerea si validarea „efectelor secundare” pozitive ale  comportamentului problema sunt lucruri care ajuta la pastrarea „ecologiei” sistemului, prin faptul ca, in esenta, persoana este inainte de toate UN OM !

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

  • mediere 300x1994 150x150 Cum functioneaza medierea ?Actul de divort
    Inceputul unei casatorii in Romania se bazeaza pe doua componente cu identitatati si cerinte total diferite cu pretentia de a fi gandite una in completarea celeilate. Casatoria religioasa . C...
  • mediere2 150x150 Cum functioneaza medierea ?Medierea – Mintea romanului cea de pe urma
    Tema de discutie legata de mediere si de mintea romanului cea de pe urma este atat de ofertanta incat imi creaza tendinta de a explica functionalitatea si bazele medierii in aceasta cheie. Pana la ...
  • mediere partaj 150x1503 150x150 Cum functioneaza medierea ?Medierea conflictelor penale. Obligatorie sau facultativă?
    Mi-am propus astăzi să răspund întrebării, chiar dacă este prea tehnic un articol despre mediere. Cu atât mai mult cu cât în urmă cu ceva vreme, în pauza publicitară a unei emisiuni, Costi Rogozanu...
  • mediere divort2 150x150 Cum functioneaza medierea ? Copiii si divortul parintilor
    Cand ii anuntam pe copii ca divortam?  Imediat ce consideram ca divortul este inevitabil, ii instiintam. Nu trebuie sa fim surprinsi, daca ei stiu deja. Cheia este onestitatea. Nu este recomanda...
  • mediere partaj2 150x150 Cum functioneaza medierea ?Avocatul la recurs este obligatoriu
    Redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului trebuie asistate, in mod obligatoriu de un avocat sau un consilier juridic, altfel recursul este anulat, potrivit noile ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, SPLAIUL UNIRII NR 20 BL 103 SC 2 ET 2 AP 21 INTERFON 21 - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

July 2013
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR