Daca din 2010 am fi incurajat medierea, astazi am fi avut mai putine dosare in instanta

 

Medierea trebuie incurajata, pentru ca este in interesul tuturor ca litigiile si conflictele sa fie rezolvate pe cale amiabila si acest lucru ar duce si la degrevarea instantelor de judecata, considera judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
“Inca din anul 2010 avem obligatia legala sa incurajam medierea si nu o facem, pentru ca ne-am obisnuit ca sa consideram ca o norma este imperativa numai daca are o sanctiune si ne inselam. Daca incepand cu anul 2010 am fi incurajat medierea in fiecare instanta din care facem parte, in fiecare sala de judecata, la fiecare dosar, am fi avut mai putine dosare ca astazi”, a declarat Cristi Danilet in cadrul conferintei cu tema “Medierea pentru judecatori si procurori”.
El a precizat ca inclusiv in cazurile penale politistii si procurorii au obligatia ca, la prima audiere, sa le aduca la cunostinta partilor ca au dreptul de a apela la un mediator in conditiile legii si ar trebui sa detalieze ce inseamna acest lucru, nu numai sa le puna sa semneze un proces verbal ca au luat la cunostinta de 11 drepturi, printre care si acela de a apela la mediator.
“Ai dreptul sa te duci la un mediator cu acel conflict al tau penal, indiferent care este el, atat timp cat avem doua parti cu interese contrare, sa te duci sa te intelegi cu cealalta parte. Fie te intelegi inclusiv pe aspectul penal, de exemplu pentru infractiunile urmaribile la plangerea prealabila sau pretabile la impacare, care sunt in numar de 30 in noul Cod penal, si mai sunt in inca 11 legi speciale – majoritatea tin de proprietatea intelectuala, fie te intelegi cu privire la aspectul civil, pentru ca medierea in materie penala este prevazuta ca o modalitate de incetare a procesului penal, dar si ca o modalitate de stingere a actiunii civile”, a aratat Cristi Danilet.
Sunt anumite tipuri de conflicte in care judecatorul nu ar trebui sa intervina, a explicat el si a facut referire la conflictele in materie de dreptul familiei, apreciind ca este foarte dureros cand un tert trebuie sa decida care parinte este mai bun si unde trebuie sa mearga copilul si sa-l intrebe pe acesta pe care parinte il iubeste mai mult.
“Cred ca este interesul tuturor sa se incurajeze medierea, efectul pragmatic, sigur, ar fi cel al degrevarii de anumite cazuri, efectul pe termen lung insa este, poate, cresterea gradului de toleranta al romanului, poate o scadere a neintelegerilor, a conflictelor din societate”, a mai declarat Cristi Danilet.
Judecatoarea Heidi Heggdal, din Norvegia, a vorbit despre modalitatea de mediere a conflictelor in tara sa, unde 65-70% dintre procesele de mediere se incheie cu un acord intre parti iar la cei mai buni mediatori procentul acordurilor incheiate intre parti depaseste 80-90%.
La nivelul intregii tari se inregistreaza anual circa 16.600 de procese civile iar incarcatura medie pe judecatori este de aproximativ 30 de cazuri civile pe an, medierea fiind folosita in 15-20% dintre cazuri, a aratat judecatoarea Heidi Heggdal.
Joi si vineri are loc conferinta cu tema “Medierea pentru judecatori si procurori”, organizata in cadrul proiectului “Asistenta pentru consolidarea capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale/Strengthening the capacity of the Romanian judicial system to face new legislative and institutional challenges”, implementat de Consiliul Superior al Magistraturii, in calitate de promotor de proiect, in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.
Proiectul are ca obiectiv general sustinerea sistemului judiciar prin asigurarea resurselor financiare necesare unei formari profesionale adecvate a judecatorilor si procurorilor in domeniul noilor coduri, jurisprudentei CEDO, eticii si deontologiei profesionale, managementului judiciar, precum si consolidarea capacitatii institutionale a CSM, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri, Inspectiei Judiciare si Ministerului Public prin furnizarea echipamentelor necesare bunei desfasurari a activitatilor specifice.
Proiectul beneficiaza de un buget total in valoare de 3.734.426 euro, finantarea norvegiana reprezentand 3.174.262,3 euro (85%) si cofinantarea Ministerului Justitiei — 560.164,2 euro (15%), iar durata de implementare este de 27 de luni (10 martie 2014 — 30 aprilie 2016).
La eveniment participa reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Consiliului de Mediere, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri, precum si judecatori, procurori, grefieri si avocati.

Sursa:http://www.juristpedia.ro/opinii/cristi-danilet-daca-din-2010-fi-incurajat-medierea-astazi-fi-avut-mai-putine-dosare-instanta/

(Visited 10 times, 10 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • med-arb si arb-medmed-arb si arb-med Mediul de afaceri constientizeaza ca, de foarte multe ori, viteza de reactie si un buget optimizat reprezinta reteta prin care te poti dezvolta. Cate corporatii apeleaza la instanta ca […]
  • Cel mai simplu divortCel mai simplu divort Modernismul oferit de alinierea legislatiei romanesti la standardele europene creeaza avantaje noi sistemului juridic romanesc si implicit cetatenilor, ca si beneficiari ai sistemului […]
  • Divort la tine acasa      Divort la tine acasa Modernismul oferit de alinierea legislatiei romanesti la standardele europene creeaza avantaje noi sistemului juridic romanesc si implicit cetatenilor, ca si beneficiari ai sistemului […]
  • Colaborare mediator – avocatColaborare mediator – avocat Dincolo de multitudinea viziunilor despre armonizarea serviciilor de mediere cu serviciile de avocatura pe care colegii din cele doua bresle profesionale le au, politica practicata de […]
  • Costurile medierii cu 60% mai mici decat cele de judecataCosturile medierii cu 60% mai mici decat cele de judecata Chiar daca Uniunea Europeana promoveaza in mod activ si incurajeaza metode de solutionare alternativa a litigiilor, medierea, fiind aplicata prin Directiva 2008/52/CE in toate statele […]
 

Lasă un răspuns

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

februarie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR