Decizia CC legată de mediere, distrugătoare pentru cetăţean

 

Preşedintele Consiliului de Mediere din România, Dorin Bădulescu, susţine că decizia CC care a declarat neconstituţională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii este “distrugătoare pentru cetăţean”, adăugând că aşteaptă motivarea Curţii.

Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, de corespondentul MEDIAFAX, la cea de-a doua ediţie a Galei Excelenţei în Mediere, cum comentează decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii, preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu, a spus că decizia CC se bazează pe o anumită concepţie juridică.

Decizia CC se bazează pe o anumită concepţie juridică şi aşteptăm motivarea pentru a vedea ce se poate îndrepta. Medierea funcţionează, suntem un corp de 10.000 de mediatori care avem ce face. A fost o bucăţică din mediere care presupunea o gratuitate pentru cetăţean şi nu am înţeles de ce s-a ajuns în această situaţie şi să fie declarată neconstituţională, pentru că era un lucru benefic şi gratuit pentru cetăţean. Se presupune că toate legile trebuie să apere cetăţeanul. Decizia CC nu este una distrugătoare pentru mediatori, este una distrugătoare pentru cetăţean. Cetăţeanul a pierdut”, a spus Bădulescu.

Potrivit acestuia, în urma deciziei CC cetăţeanul este privat de o informaţie “care îi deschidea porţile spre a-şi rezolva singur problemele cu un minim de costuri”.

“Din păcate, ajungem într-o situaţie în care eram înainte de anul 2011, când medierea era mai puţin cunoscută. Poate vom găsi soluţii legislative de a scoate de pe rolurile instanţelor şi parchetelor cauze care, efectiv, le încarcă degeaba. Şedinţa de informare era fără onorariu, noi nu câştigam în bani, ca şi profesionişti, câştiga profesia ca notorietate, câştiga sistemul de justiţie prin faptul că mulţi cetăţeni rămâneau în această zonă şi nu mai accesau instanţa”, a subliniat Dorin Bădulescu.

La Gala Excelenţei în Mediere au participat peste 200 de mediatori din întreaga ţară, fiind lansat primul anuar al mediatorilor din România, care conţine şi un sondaj despre mediere.

Obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii – inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, pentru a fi soluţionate astfel conflictele – este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională, în 7 mai.

Judecătorii Curţii Consituţionale au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a două articole din Legea 192∕2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

Primul articol declarat neconstituţional arată că “dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege”.

Totodată, judecătorii CC au decis că este neconstituţional şi articolul conform căruia “instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop”.

Decizia din 7 mai este definitivă şi general obligatorie. Aceasta urmează să fie comunicată celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii de Apel Bucureşti.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, în 8 mai, referitor la faptul că obligativitatea de a participa la şedinţe de informare asupra medierii a fost declarată neconstituţională, că “degeaba încerci să reglementezi prin lege ceva, dacă oamenii nu au încredere în această instituţie”.

Sigur va mai intereaza si :

 • Tehnici moderne de mediereTehnici moderne de mediere
  ASCULTAREA EMPATICĂ - TEHNICĂ ESENȚIALĂ ÎN MEDIERE Ascultarea empatică (numită și ascultare activă sau ascultare reflexivă)este un mod de a asculta și de a răspunde unei alte persoane, care îmbu...
 • Forta juridica a unui acord de mediereForta juridica a unui acord de mediere
  Medierea, după cum se ştie, are ca scop găsirea de către părţi a unei soluţii viabile şi valabile, reciproc mulţumitoare şi satisfăcătoare pentru ele. Soluţia gasită şi agreată de către părţi se ex...
 • Partajul in urma divortuluiPartajul in urma divortului
  Poate fi un cabinet de mediator locul in care un partaj in urma divortului sa fie mai avantajos fostilor soti decat instanta de judecata  ? As incepe discutia despre partaj cu avantajul real ofe...
 • Divort PartajDivort Partaj
  Poate fi un cabinet de mediator locul in care un partaj in urma divortului sa fie mai avantajos fostilor soti decat instanta de judecata  ?  As incepe discutia despre partaj cu avantajul real of...
 • Medierea conflictelor în relaţiile internaţionaleMedierea conflictelor în relaţiile internaţionale
  În Dicţionarul Explicativ Român verbul „a media ” este definit prin „a mijloci o înţelegere între două sau mai multe părţi adverse, a face demersuri oficiale pentru a preveni sau pentru a pune capă...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR