Declararea informarii asupra medierii ca fiind neconstitutionala

 
Parerile vizavi de decizia CCR legata de procedura de informare asupra medierii sunt, dupa cum era de asteptat, impartite. Pe de o parte avocatii cu experienta considera ca prevederile declarate neconstitutionale impiedicau de multe ori accesul la justitie, iar pe de alta, mediatorii se considera loviti in activitatea de zi cu zi. Aceasta in conditiile in care reglementarea medierii cu adevarat a fost asteptata ani de zile. Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii nu va mai fi obligatorie, iar cauzele nu vor mai putea fi respinse in cazul in care aceasta procedura nu se mai indeplineste si nici nu se face dovada in instanta in acest sens.

Saptamana aceasta Curtea Constitutionala a admis, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile articolul 2 alineatul 1 si alineatul 1 indice 2 din Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale.

Concret, a fost eliminata prevederea potrivit careia persoanele fizice sau persoanele juridice erau obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, dar si cea care statua ca “instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop“.

Un mediator, un avocat, dar si un avocat-mediator au vorbit pentru Avocatura.com despre impactul asupra justitiabililor si efectele acestei decizii a CCR.

“Decizia ii va afecta puternic pe mediatori”

Aceasta decizie cu siguranta ii va afecta puternic pe mediatori, iar activitatea va merge si mai anevoios. Aceasta in conditiile in care oamenii si asa sunt destul de reticienti cand vine vorba despre procedura medierii. In ceea ce ma priveste, de la inceput m-am axat pe procedura medierii in conflictele de munca, insa sunt si mediatori care merg la birou zi de zi si nu au prea multa activitate. Si bineinteles, al doilea efect va fi acela ca exista riscul ca oamenii sa nu mai beneficieze de mediere, care pana la urma este o solutionare a conflictului, de comun acord intre cele doua parti“, e de parere mediatorul vrancean Catalin Zamfiroiu.

Curtea a spus ca este neconstitutional doar articolul care vizeaza obligativitatea informarii asupra  medierii si prevederile potrivit carora, acolo unde nu sunt indeplinite aceste proceduri, cererile de chemare in judecata sunt respinse. Este corect, pentru ca, daca deja am venit la instanta, este clar ca nu vreau mediere. Mi se pare ca mi se incalca dreptul la justitie, prin faptul ca, daca nu am participat la informare, mi se respinge cererea. Decizia este definitiva si general obligatorie, ceea ce inseamna ca trebuie sa o aplice toti judecatorii.

Concluzia este ca mergi la mediere doar daca judecatorul spune acest lucru. Insa nu va fi obligatoriu si nu va mai exista nici o sanctiune. Pana acum, fara aceasta procedura, nu te puteai duce in instanta“, ne-a spus, pe de alta parte,  avocata Ana Viorica Puscasu.

Servicii gratuite, dar doar cu acceptul justitiabililor

Pe langa aceste pareri, am solicitat si punctul de vedere al unui avocat cu experienta atat in aceasta profesie, dar si in medierea conflictelor.

Era normal sa fie data aceasta decizie, in conditiile in care acelasi lucru s-a intamplat si in alte tari, spre exemplu in Franta. Este un lucru bun, pentru ca oricum partile, daca se impacau, aveau la dispozitie si alte proceduri, ca tranzactia sau impacarea. Procedura medierii prelungea timpul stabilirii unui prim termen de judecata, care deja este unul foarte mare, potrivit noilor reglementari ale codului de procedura civila.

Avand in vedere ca aceasta decizie este obligatorie, este normal ca prevederile legale care deriva, inclusiv exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata pentru neparcurgerea procedurii medierii nu mai pot fi invocate de catre parti in cadrul desfasurarii proceselor civile sau penale cu latura civila. Orice acord de mediere trebuia sa treaca prin cenzura instantei, in conditiile in care oricum era instituita de codul de procedura si intelegerea partilor“, ne-a declarat avocatul mediator Daniela Coman.

In final, ramane doar la latitudinea partilor daca vor sau nu sa afle despre mediere si mai ales daca vor sa se impace. Insa decizia Curtii, pronuntata pe 7 mai, se va aplica si va produce efecte dupa data publicarii ei in Monitorul Oficial. In teorie, serviciile privind sedinta de informare in mediere care au fost declarate neconstitutionale erau gratuite, neputandu-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar fi putut solicita.

Sursa:http://www.avocatura.com/un-avocat-un-mediator-si-un-avocat-mediator-despre-declararea-informarii-asupra–s10570.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR