Este medierea o profesie juridică?

 

Despre locul pe care il poate ocupa medierea in spatiul socio-juridic romanesc, parerile sunt impartite. Pe de o parte, medierea este caracterizata de modalitatea inedita de stingere a conflictului, o modalitate eminamente non-juridica in care intalnim preponderent elemente de psihologie aplicata, elemente regasite si in stiintele moderne precum NLP, ceea ce ne poate conduce spre ideea ca medierea este o profesie non-juridica, fapt ce a determinat si un standard precar de formare a mediatorului in elemente de drept, centrat in special pe tehnici aplicate de mediere.

Pe de alta parte, in urma procedurii de mediere, se incheie un act juridic civil. Asadar, minimul de cunostinte juridice se impune pentru profesionistul in mediere, prin necesitatea cunoasterii notiunilor esentiale ale actului juridic civil si altele. In plus, obiectivul principal pe care medierea il are este decongestionarea instantelor prin solutionarea litigiilor minore, chiar daca pe cale amiabila, asadar, manifestarea medierii se exercita in zona temelor juridice, natura exprimata si prin faptul ca parcursul firesc al acordurilor de mediere este spre consfintire in instanta.

Intrebarea care se impune este: daca medierea nu este o profesie juridica, ce fel de profesiei este? Profesie non-juridica nu inseamna o calificare a ei, ci o excludere dintr-o categorie anume. Asadar unde o incadram?

Poate ca este nevoie de acest raspuns pentru a putea stabili locul medierii in societate.

Temerea mea este ca dorinta de calificare a medierii ca profesie non-juridica a fost una gandita in interesul celor care se doreau lideri ai profesiei si care, prin crearea unei filosofii sau mai exact a unei non-filosofii noi asupra medierii, reuseau sa se fereasca de privirile Ministerului Justitiei asupra a ceea ce se intampla in Consiliul de Mediere, atitudini discutabile, facute in numele frumos luminat al amiabilei medieri.

Iar daca acceptam medierea ca profesie juridica, ce facem cu realitatea de a avea in corpul profesional al mediatorilor licentiati din toate profesiile posibile?

Asadar, este medierea o profesie juridica?

Asezam medierea in zona de responsabilitate a Ministerului Jusitiei sau infiintam un nou minister, unul facut special pentru mediatori?

Incercand sa evitam sa spunem ce nu este medierea si sa gasim esenta a ce este aceasta, remarcam urmatoarele:
medierea este o profesie ce utilizeaza tehnici de psihologie aplicata;
medierea se utilizeaza pentru gestionarea unor situatii de natura juridica.

Plecand de la aceste atribute, putem spune ca medierea este o profesie psiho-juridica. ”Psiho”, prin cum face, si ”juridica”, prin ce face.

Asadar standardul de formare al mediatorilor trebuie sa fie unul care sa necesite cunosterea atat a elementelor esentiale de drept, cat si a tehnicilor aplicate de mediere.

Aceasta concluzie ne conduce catre noi intrebari.

Introducem medierea in paletarul de profesii juridice utilizat in strategile gandite pentru optimizarea justiei in Romania? Categoric, da!

Este Ministerul Justiei responsabil de soarta medierii in Romania? Da! La fel de mult ca si de celelalte profesii de tip liberal conexe actului de jusitie!

Pot exista in continuare mediatori licentiati si in alte profesii? Cu siguranta, da! Medierea este in principal o profesie de vocatie, chiar daca formarea initiala trebuie completata cu un bagaj mai solid de cunostinte juridice.

La o prima vedere, toata aceasta expunere poate parea inutila, intrucat este evident ca medierea este o profesie ce se manifesta in cadrul juridic. Cu toate acestea, discutiile din ultima perioada au impus necesitatea unor clarificari necesare in construirea noii Legi a medierii si a introducerii acesteia in marele angrenaj socio-juridic, asa cum se doreste astazi la nivel european.

Mediator Petru MUSTATEANU

(Visited 11 times, 11 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

 

Lasă un răspuns

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

februarie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR