Explozie de divorțuri de când medierea este obligatorie

 

Anul 2013 a adus divorţuri pe bandă, atât în rândul vedetelor, cât şi al românilor special obişnuiţi. Deşi au posibilitatea de a-şi încheia socotelile amiabil, la notar sau la primărie, mulţi încă aleg să-şi spele rufele în tribunal. O tendinţă începe să devină însă divorţul la mediator, mai elegant şi mai ieftin.

Peste 35.000 de români au divorţat anul trecut, mai mulţi decât în 2012, când au fost pronunţate în jur de 31.000 de hotărâri. Cele mai invocate motive sunt infidelitatea, alcoolismul şi violenţa. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dragostea durează, în medie, între cinci şi nouă ani, cele mai multe divorţuri (aproape 8.000) survenind după acest interval.

Tribunalul, şansă de împăcare?

Deşi divorţurile amiabile au fost mediatizate intens în ultimii ani, românii aleg în continuare judecata, mai ales atunci când la mijloc sunt şi copii, şi o avere la care niciunul nu e dispus să renunţe uşor. Mulţi o fac şi din răzbunare, dar şi în speranţa că, lungind procesul, îşi vor recâştiga partenerii. “Un proces cu partaj, cu custodie, durează cam doi ani, cu administrare de probe, declaraţii, martori. Din experienţa de avocat, când se ajunge în instanţă, încărcătura emoţională a părţilor e mare.

Încrâncenarea are legătură şi cu alte relaţii, extraconjugale, sau cu presiunea familiei. Una dintre părţi speră ca divorţul să nu se producă şi ştie că varianta instanţei îi dă un răgaz pentru recâştigarea partenerului. Sau aşa poate face lucrurile mai dureroase pentru celălalt”, spune Zeno Sustac, vicepreşedintele Consiliului de Mediere. Un divorţ clasic trece de 1.000 de lei, iar taxele cresc în funcţie de averea disputată.

Diferenţa dintre notar şi mediator

Cei care au stabilit de comun acord – modul în care îşi împart agoniserala, dar şi aspecte legate de copii (custodie, pensie, orar de vizite), pot pune capăt mariajului la notar sau la starea civilă. Costurile sunt între 600 şi 1.000 de lei. Cuplurile au avantajul confidenţialităţii, pentru că nu mai apar pe portalul instanţelor, dar şi al rapidităţii. Divorţul e “pronunţat” în aproximativ 30 de zile. În aceste cazuri nu mai e nevoie de o hotărâre judecătorească.

O variantă relativ nouă este cea a divorţului la mediator, unde preţurile sunt cu 95% mai mici decât cele ale unui proces, iar abordarea, mai elegantă. Cam 30% din totalul medierilor au ca obiect desfacerea căsătoriilor, semn că tot mai mulţi români încep să aleagă această variantă. “La mediator vin cuplurile care nu şi-au stabilit clar termenii separării, unde mai există neînţelegeri. La notar au stabilit deja: copilul îmi rămâne mie, maşina ţie etc. Au clarificat aceste lucruri fără intervenţia unui terţ specializat. Mediatorul are rolul de a discuta cu ei şi a propune soluţii”, adaugă Zeno Sustac.

Judecătorii, pro şi contra

De la caz la caz, poate fi suficientă o singură şedinţă de câteva ore. După ce s-au înţeles, se încheie un acord scris, cu care cuplurile se prezintă în faţa judecătorului, pentru consfinţire. Potrivit legii, acordul nu trebuie să prejudicieze interesul superior al copilului, astfel că unele instanţe se pronunţă şi fără a mai cere anchetă socială. “Judecătorul verifică legalitatea acordului. Nu se merge pe administrarea de probe, iar termenele sunt scurte. Practica de la nivelul instanţelor e însă neunitară. Dacă unele abia aşteaptă astfel de acorduri, altele solicită şi introducerea unui proces de divorţ. Şi atunci care mai e rolul medierii?”, se întreabă vicepreşedintele CRM.

Divorţurile anului

Poate cel mai mediatizat divorţ al anului trecut a fost cel dintre Andreea Marin şi Ştefan Bănică. După şapte ani de mariaj, aceştia au anunţat pe Facebook că se despart. Ştefan a fost surprins la scurt timp alături de cântăreaţa Lavinia Pârva, iar Andreea s-a recăsătorit recent cu medicul Tuncay Ozturk.

● Şi vedeta de televiziune Gabriela Cristea s-a despărţit în luna iunie a anului trecut de Marcel Toader, după ce amândoi au aruncat cu acuzaţii unul în celălalt.

● După opt ani de căsătorie, creatorul de modă Mihai Albu a anunţat că se desparte de soţia sa. Divorţul a fost finalizat la notar.

● Şi vestea divorţului dintre actriţa Diana Dumitrescu şi Ducu Ion a fost una neaşteptată. Deşi discreţi, păreau să formeze unul dintre cele mai trainice cupluri din showbiz.

● Presa mondenă a dezvăluit că şi cântăreaţa Antonia a intentat divorţ, la sfârşitul anului trecut. Antonia şi Vicenzo s-au căsătorit în mai 2011. Tabloidele au scris că solista ar avea o relaţie cu cântăreţul Alex Velea.

Sursa:http://www.evz.ro/detalii/stiri/explozie-de-divorturi-de-cand-medierea-este-obligatorie-1077200.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

 • Divorțul la mediator – ce avantaje ai Divorțul la mediator – ce avantaje ai
  -  O căsătorie cu  copii și partaj poate fi desfacută , cu acordul ambilor soți incheiat la mediator, în aproximativ lună.  - La Primărie, taxa de divorț s-a scumpit de 20 de ori, conform noilor pr...
 • Când şi cum se poate recurge la mediere?Când şi cum se poate recurge la mediere?
  Legea medierii prevede ca părţile pot recurge la mediere în mod voluntar, înainte sau după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice tip...
 • Cererea de chemare în judecata în format electronicCererea de chemare în judecata în format electronic
  Unul dintre vectorii principali ai programelor europene privind informatizarea justiției din România, finanțat cu sprijinul consistent al Comisiei Europene, este reprezentat de accesul la justiție ...
 • Ce este Medierea? (Ghid de Mediere) Ce este Medierea? (Ghid de Mediere)
  Medierea este un concept nou pentru publicul romanesc fiind preluat ca un model viabil de soluţionare a conflictelor, din legislaţia altor state cu experienţa incontestabilă în domeniu. Din aces...
 • Incuviintarea acordului de mediereIncuviintarea acordului de mediere
  Ca orice noutate, activitatea de implementare a medierii s-a confruntat, şi  din păcate, în unele zone încă se mai confruntă, cu dificultăţi. Principalele greutăţi în implementarea medierii au c...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2014
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI