Google nu mai afișează date din dosarele portal.just.ro

 

Ca urmare a unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), începând cu data de 31 mai 2014, justițiabilii nu își vor mai putea regăsi pe Google datele cu privire la participarea lor în dosarele aflate pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro). 

Până la această modificare, justițiabilii puteau găsi informații cu privire la diferite dosare în care au avut calitatea de părți cu o simplă căutare pe Google. S-a pus în discuție dacă nu cumva indexarea acestor informații de către motoarele de căutare (Google, Yahoo!, Microsoft – Bing) nu afectează dreptul la viață privată. CJUE s-a pronunțat într-o cauză trimisă de o instanță din Spania, prin care se solicita un răspuns cu privire la modul în care se aplică Directiva 95/46/CE privind protecţia datelor cu caracter personal asupra motoarelor de căutare.

Dacă o persoană privată dorește ca informațiile indexate de motoarele de căutare să fie șterse, trebuie să înainteze o cerere scrisă adresată operatorului, în care se precizează datele ce se doresc a fi suprimate. Dacă, în termen de 15 zile, solicitantul nu primește niciun răspuns de la operator sau primește un răspuns nesatisfăcător, acesta poate să depună fie o acțiune în instanță, fie să se adreseze Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), care îi comunică rezultatele în termen de 30 de zile.

CJUE a hotărât că este de datoria companiilor care lucrează cu motoarele de căutare să șteargă orice informație cu referire la o persoană privată dacă există o cerere formulată de către ea în acest sens, în temeiul dreptului de protecție a datelor cu caracter personal. Decizia este obligatorie pentru toate statele membre UE.

De la decizia dată de către CJUE, nu au mai existat plângeri la Autoritate împotriva Google sau a altor motoare de căutare. Însă, în lumina celor menționate, ANSPDCP  indică o speță, anterioară deciziei CJUE, și-anume cea prin care Autoritatea de Supraveghere a efectuat o investigaţie ca urmare a primirii unei plângeri şi a sancţionat contravenţional operatorul Indaco Systems SRL cu amendă în cuantum de 4.000 lei, fiind emisă şi decizie de ştergere a datelor personale ale solicitantului. În cazul acesta, firma Indaco a fost sancţionată pentru că a încărcat pe portalul lege5.ro un dosar în instanţă care privea reclamantul.

Decizia de a nu mai afișa date cu privire la dosarele aflate pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro) a fost luată chiar de operatorul portalului, și-anume de Indaco System, deoarece în configurația site-ului  s-a solicitat expres robotului Google și celorlalte motoare de căutare să nu mai indexeze paginile dosarelor. Măsura luată de operator a fost determinată totodată și de plângerile depuse de cetățenii îngrijorați de accesul public la dosarele aflate pe rolul instanței.

Însă, rămân în continuare site-uri care copiază conținutul dosarelor, informațiile fiind indexate de Google. Rațiunile care stau la baza acestei politici țin de o mai bună promovare a site-urilor. Dar există și site-uri care au ales să nu copieze date din dosare, tocmai pentru că publicarea informațiilor prin intermediul Google, aspect care ar ușura accesarea acestora, ar afecta grav părți din dosar.

Sursa:http://eurojust.ro/google-nu-mai-afiseaza-date-din-dosarele-portal-just-ro/

Sigur va mai intereaza si :

 • Împăcarea părţilorÎmpăcarea părţilor
  împăcarea părţilor - cauză care înlătură răspunderea penală în anumite cazuri prevăzute de lege; conform art. 132 C. pen. constă într-o înţelegere intervenită între persoana vătămată şi infractor î...
 • Mediere litigiile locativeMediere litigiile locative
    Conflictele care se întâlnesc deseori în practica Medierii se referă la spaţiul locativ pe care îl deţin persoanele (fizice sau juridice) care au un contract de proprietate sau pe care-l ...
 • Forta juridica a unui acord de mediereForta juridica a unui acord de mediere
  Medierea, după cum se ştie, are ca scop găsirea de către părţi a unei soluţii viabile şi valabile, reciproc mulţumitoare şi satisfăcătoare pentru ele. Soluţia gasită şi agreată de către părţi se ex...
 • Cum se ajunge la mediere? Cum se ajunge la mediere?
  Medierea în România este o procedură voluntară, părţile apelează la mediere doar dacă consideră că este în interesul lor să facă acest demers. Astfel, se poate apela la mediere: a) La cererea...
 • Noua legislatie penala se aplica de la 1 februarie. Care sunt noutatile ?Noua legislatie penala se aplica de la 1 februarie. Care sunt noutatile ?
  De la inceputul lunii februarie, vor intra in vigoare noul Cod Penal si noul Cod de procedura penala. Printre cele mai importante schimbari introduse de noua legislatie in materie penala se numara ...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR