Mediatorul este o profesie care va fi de bază în dezvoltarea culturii pentru dialog în România

 
Uniunea Naţională a Mediatorilor din România – Filiala Bucureşti şi Societatea Civilă Profesională de Mediatori – Ion Dedu şi Andreea Răduţ, în parteneriat media cu ziarul Curierul Naţional, au organizat, în această seară, conferinţa „Medierea în România – Istoric şi perspective”.
La eveniment a fost prezent şi secretarul general al Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) care a transmis un mesaj de susţinere către mediatorii din ţară pentru a face o punte între aceştia şi mediul de afaceri.
Preşedintele UNMR – Filiala Bucureşti, Ion Dedu, a declarat, în deschiderea evenimentului, că mediatorul este o profesie care va fi de bază în dezvoltarea culturii pentru dialog în România. “A fost foarte greu când am primit vestea deciziei Curţii Constituţionale pentru că aceasta s-a pronunţat în opinia mea foarte corect pentru că aplicarea legii a fost într-o parte corectă, într-o parte mai puţin corectă. Mediatorii noştri au mai greşit, avocaţii noştri au mai greşit, şi magistraţii noştri au greşit foarte mult în aşa fel încât aveam o lege foarte bună. Uniunea Europeană ne-a lăudat foarte mult pentru procedura medierii din România. S-a spus în materialul realizat de Uniunea Europeană că statele unde medierea este obligatorie şi unde şedinţa de informare este obligatorie au dat cele mai bune rezultate prin mediere. Numai că în România în loc să se respecte, să se aplice corect legea sub influenţa articolului de conciliere din Codul vechi de procedură Civilă au rămas ca să spun ancoraţi pe acel articol şi au considerat procedura de mediere, pentru că procedura este de mediere nu există procedură de informare, că nu poţi rezolva prin informare un conflict şi au rămas la momentul acela în aşa fel încât în loc să trimită conflictul la mediere, conflictul fiind format din două părţi, nu poţi avea conflict cu o singură parte decât intrapersonal, au trimis la mediere reclamantul, deci nu mi-a trimis conflictul către mediere cu ambele părţi aşa cum stipulează foarte bine legislaţia română ci a trimis reclamantul. Trimiţând reclamantul normal că mediatorul avea obligaţia să facă procedura de data aceasta de invitare a celeilalte părţi ca să pot să întrunesc elementele conflictului ca să am cele două părţi la masă. Ce s-a întâmplat? La Curtea Constituţională au venit foarte multe facturi şi chitanţe eliberate de mediatori pentru procesul verbal în care constatau că nu a venit cealaltă parte pentru certificat de informare, şi normal că s-a pronunţat Curtea Constituţională pe bună dreptate că a fost îngrădit dreptul reclamantului spre instanţa de judecată, aşa s-a perceput, aşa s-a întâmplat în piaţă, erau dovezi, s-a pronunţat. Ce rămâne de făcut, şi abia aşteptăm şi noi să vedem motivarea Curţii Constituţionale, este să se aplice legea în continuare, adică înainte de introducerea cererii de chemare în judecată conform articolului 43, aliniatul 2, indice 1 din legea 192/2006 părţile pot încerca procedura de mediere, nu scrie nicăieri că sunt obligate să participe la procedura de mediere, ori printr-o şedinţă de informare nu poţi rezolva nici un conflict, nu poţi să-i spui procedură de informare când tu nu rezolvi nimic, tu practic faci o analiză de conflict şi informezi părţile raportat la cazul lor concret ce se întâmplă. Aceste elemente au stat la baza conferinţei noastre”, a declarat Ion Dedu.

El a afirmat că mediatorii sunt purtătorii comunicării şi ai dialogului. “Cei care au fost prezenţi la eveniment trebuie să înţeleagă că medierea funcţionează în România, să înţeleagă că medierea este în societatea românească o cultură pentru dialog, că justiţiabilul, cetăţeanul român, trebuie să înceapă să aibă o educaţie a dialogului, a comunicării în detrimental conflictului, în detrimental instanţelor de judecată. Putem să ne rezolvăm singuri conflictul, putem să apelăm la un mediator care să ne ajute să rezolvăm conflictul şi în ultimă instanţă dacă aşa nu se poate să mergem spre instanţa de judecată, justiţia statală, că aşa este într-un stat civilizat. Medierea va funcţiona, vrem să vedem şi cum va îmbrăca Curtea Constituţională, cum va motiva aceasta decizia faptului că informarea este o procedură anticonstituţională. În opinia noastră a fost aplicată greşit de unii judecători legea în aşa fel încât judecătorii au obligaţia conform articolului 20 din Codul de procedură Civilă, conform articolului 6 din lege, să trimită părţile la mediere, adică să trimită la mediere conflictul, nu reclamantul. În momentul când trimiţi o parte a conflictului la mediere ai rupt conflictul în două, l-ai rupt de eficacitate, nu mai poate să funcţioneze instituţia mediatorului doar pe parte de reclamant. Deci judecătorul are îndatorirea să trimită conflictul la mediere, conflict care are două elemente, deci două părţi. Aici s-a greşit, Curtea Constiuţională s-a pronunţat pe bună dreptate, întrucât dacă judecătorul trimite reclamantul, mediatorul face procedura de invitare a celeilalte părţi atunci în momentul acela i s-a îngrădit reclamantului accesul spre justiţie şi Curtea Constituţională s-a pronunţat în mod normal pe efectul aplicării legii lor de către judecători. Acest lucru vrem să-l îndreptăm”, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UNMR – Filiala Bucureşti, Ion Dedu.
Sursa:http://www.curierulnational.ro/Actualitate/2014-06-10/Ion+Dedu%2C+UNMR%3A+Mediatorul+este+o+profesie+care+va+fi+de+baza+in+dezvoltarea+culturii+pentru+dialog+in+Romania#.U5foulIFwpk.facebook

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR