Medierea conflictelor în relaţiile internaţionale

 

mediator Medierea conflictelor în relaţiile internaţionaleÎn Dicţionarul Explicativ Român verbul „a media ” este definit prin „a mijloci o înţelegere între două sau mai multe părţi adverse, a face demersuri oficiale pentru a preveni sau pentru a pune capăt ostilităţilor dintre două sau mai multe state; a face un act de mediaţie.”

Medierea este una dintre principalele moduri de soluţionare a litigiilor pe cale amiabilă, alături de arbitraj şi negociere. Unii autori consideră şi concilierea ca fiind o alternativă de soluţionare a conflictelor, alţii sunt de părere că aceasta este tot o formă a medierii. Scopul urmărit prin utilizarea medierii, este acela de a facilita colaborarea între părţile aflate într-un conflict, prin intermediul mediatorului, care are rolul de a ajuta părțile să găsească o soluție agreată reciproc. Mediatorul nu are putere de decizie și nu poate impune o anumită soluție. La baza instituției medierii stau ca şi principii fundamentale neutralitatea, imparţialitatea şi confidenţialitatea.

În ceea ce priveşte conflictele de pe scena internaţională, medierea este considerată una dintre cele mai bune modalităţi de soluţionare a litigiilor pe cale paşnică tocmai pentru faptul că, prin mediere, sunt evitate inflamarea conflictului  și soluționarea acestuia prin violență.

Medierea oferă avantajele unei conversaţii eficiente, structurate, prin care părţile află mai multe informaţii una despre cealaltă şi despre diferendele dintre ele. Prin mediere, participanţii au control asupra procesului de gestionare a conflictului şi rezultatul medierii este favorabil tuturor participanților la procesul de mediere. În cazul neînţelegerilor, părţile pot abandona oricând procedura şi, chiar în cazul nesoluţionării diferendelor, aceasta poate fi reluată oricând, fără a avea consecinţe negative pentru niciuna dintre părţi.

Medierea este folosită cel mai des atunci când conflictele au ajuns într-un punct mort sau când acestea durează de mult timp, iar părţile nu mai sunt dispuse să suporte alte cheltuieli. De asemenea, în relaţiile internaţionale, medierea este preferată în situaţii legate de etnie, religie, interese economice, independenţă, etc.

Un exemplu relevant în ceea ce priveşte consecinţele unei decizii luate greşit este „Războiul de 6 zile” din 1967. În urma unei erori diplomatice între Israel şi Palestina, conflictul izbucneşte, Israelul urmărind să-şi consolideze graniţele prin anexarea sudului Libanului şi a Sinaiului. În urma războiului din 5-10 iunie 1967, Israelul obţine Cisiordania, Sinaiul şi Platoul Golon. Pierderile materiale și umane produse de război (moartea a 779 de oameni din tabără israelită, respectiv a peste 21 000 din cea palestiniană, vătămarea a 2560 de israelieni, respectiv a peste 45 000 de palestinieni, distrugerea a 19 avioane ale Israelului  şi a peste 400 de avioane palestiniene, clădiri distruse etc.) puteau fi evitate prin soluționarea conflictului în mod pașnic.

În prezent, rolul de mediator între cele doua state este jucat de Statele Unite ale Americii, secretarul de stat al SUA, John Kerry, depunând eforturi pentru a restabili pacea între Israel şi Palestina. În acest scop, secretarul a făcut cinci vizite în zona de conflict în ultimele trei luni. În ultima dintre ele, discuţiile s-au desfăsurat timp de 20 de ore între Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene şi John Kerry.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a îmbunătăţit abilităţile de mediere prin intermediului Departamenului de Afaceri Politice (Department of Political Affairs). Unitatea Suport de Mediere (Mediation Support Unit) a DPA înfiinţată în 2006 are rolul de a planifica procesele de mediere şi de a acorda suport de mediere şi suport financiar în vederea menţinerii păcii mondiale Această unitate contribuie la popularizarea beneficiilor medierii la nivelul statelor şi al organizaţiilor regionale. DPA monitorizează dezvoltarea politicilor globale şi oferă consiliere Secretarului General al ONU în ceea ce privește prevenirea şi combaterea crizelor.

Misiunile pe care DPA le-a avut de-a lungul timpului se răspândesc pe întreg mapamondul. A oferit suport personalului diplomatic al ONU, în medierea menită să regleze disputele dintre Grecia şi fosta Republică iugoslavă a Macedoniei. Negocierile disputei au început în 1993 şi au continuat din 1999 sub auspiciile diplomatului american Matthew Nimetz. Deşi diferendele nu s-au soluţionat în totalitate, părțile implicate în conflict au cooperat şi sunt dornice să coopereze în continuare cu Secretarul General al ONU şi delegatul său.

În 2007, în Ashgabat şi Turkmenistan a fost înfiinţat Centrul Regional de Diplomaţie Preventivă al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Asia Centrală (The United Nations Regional Centre for Preventive Diplomacy for Central Asia), Centru condus de Reprezentantul Special al Secretarului General, Miroslav Jenča, cu scopul de a asista guvernele statelor din Asia Centrală pentru a face faţă provocărilor şi ameninţărilor comune, precum terorismul, crima organizată, traficul de droguri şi poluarea mediului. Înfiinţat la cererea celor cinci state din regiune, Turkmenistan, Kazakhstan, Tajikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan, UNRCCA oferă asistenţă în facilitarea dialogului între aceste state, în prevenirea conflictelor şi încurajara cooperării dintre acestea. În 2010, Centrul a lucrat intens alături de Guvernul Kârgâzstanului şi organizaţiile regionale pentru prevenirea acţiunilor violente, pentru a promova reconstrucţia statului şi pentru încurajarea procesului de democratizare.

La nivel mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite este una dintre numeroasele organizaţii care se foloseşte de intrumentele politice ale medierii şi diplomaţiei pentru a sprijini statele în prevenirea şi soluţionarea conflictelor prin mijloace paşnice, pentru a evita distrugerile şi suferinţele provocate de război.

sursa:http://www.alinagorghiu.ro/2013/07/26/medierea-conflictelor-in-relatiile-internationale/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

  • mediator contact2 150x103 Medierea conflictelor în relaţiile internaţionaleBIROU MEDIATOR
    - Ce este medierea? Daca in timp ce navigati pe internet ati intrat intamplator pe acest site, puteti gasi aici informatii despre mediere si mediatori, link-uri utile precum si raspunsuri la cel...
  • consiliul de mediere 300x2172 150x150 Medierea conflictelor în relaţiile internaţionaleCine elibereaza certificatul de informare despre avantajele medierii ?
    Articolul 227 privind prezenţa personală a părţilor în vederea soluţionarii pe cale amiabila a litigiului reprezintă un element de noutate în procedura civilă cu referire expresă şi importantă în c...
  • mediere partaj 300x2201 150x150 Medierea conflictelor în relaţiile internaţionaleCe spune legea despre violenta in familie?
    Persoanele desemnate de autoritatile publice pentru instrumentarea cazurilor de violenta in familie vor avea urmatoarele atributii principale: a)       monitorizarea cazurilor de violenta in fam...
  • legea medierii 150x1501 Medierea conflictelor în relaţiile internaţionaleMedierea din Bucuresti apreciata de U.E.
    Romania a asigurat standardele de calitate a actului medierii si a cadrului institutional necesar desfasurarii medierilor transfrontaliere in conditiile in care state precum Franta, Marea Britanie,...
  • mediere1 150x150 Medierea conflictelor în relaţiile internaţionaleDivortul cu copii minori
    Medierea reprezinta modalitatea de solutionare a conflictelor pe cale amiabila cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator autorizat, in conditii de neutralitate, impartial...

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR