Medierea pe intelesul tuturor

 

coperta MEDIEREA TEHNICA SI ARTA 212x300 Medierea pe intelesul tuturorConceptul medierii, fiind unul relativ nou, este destul de greu de explicat in toata complexitatea sa. Receptivitatea oamenilor la noile sisteme A.R.D. este redusa. Specialistii in comunicare explica faptul ca cea mai simpla operatie logica este comparatia  ceea ce face ca majoritatea oamenilor sa evalueze si sa aprecieze lucrurile prin comparatie cu informatii si experientele similare. Din acest motiv o informatie sau o experienta noua, pentru a fi acceptata, trebuie sa fie rezonabila, adica  sa nu difere cu mai mult de 20% de experientele precedente ale individului, altfel apare reticenta, negarea sau neacceptarea acelui element de noutate.

Privind lucrurile in acest fel, constatam faptul ca medierea este foarte greu de promovat avand in vedere complexitatea sa functionala, ca si profesie psiho-juridica, prin comparatie cu ceea ce exista in sistemul juridic pana la aparitia ei.

In ciuda eforturilor depuse pana acum de a explica functionalitatea medierii in diferite modalitati de comunicare am constatat faptul ca este inca nevoie sa explicam in continuare pe toate nivelurile pentru a face ca medierea sa fie o experienta asimilata , un concept recunoscut si functional.

Am ales de acesta data sa explic medierea intr-un mod plastic, mai putin conventional dar, sper eu, eficient, ajutandu-ma de bancuri !

Medierea se imparte in trei mari etape:

 1. Pregatirea medierii sau premedierea
 2. Medierea propriu-zisa
 3. Verificarea legalitatii datelor inscrise in acord si investirea cu titlu executoriu

Pregatirea medierii:

La un mediator se prezinta un arab sarac si suparat care spune:

-Domnul meu, sunt un om sarman cu zece copii, in curtea mea creste un smochin care face smochine dulci si zemoase pe care le vand iar cu banii aceia imi cresc copii, dar vecinul meu are o camila care imi mananca din fructe peste gard si asta ma supara foarte tare pentru ca ma lasa fara smochine si nu mai am cu ce sa imi cresc copii !

Mediatorul in asculta si spune:

-         AI DREPTATE !

Vecinul spune:

-Domnul meu, eu sunt un om sarman cu zece copii si o camila cu care muncesc ca sa primesc un ban cu care sa cumpar de mancare la copii. Camila mea mai mananca din smochinul lui pentru ca este plantat langa gard iar crengile atarna si la mine in curte. Daca nu as mai lasa camila sa manace ar muri de foame si nu as mai avea cu ce sa muncesc ca sa imi cresc copii.

Mediatorul in asculta si spune:

-         AI DREPTATE !

Secretara mediatorului aude si spune:

-         Domnul meu, i-ai ascultat pe amandoi si amandurora le-ai spus ca au dreptate, dar asta nu se poate, pentru ca nu pot avea amandoi dreptate in acelasi timp !

Mediatorul o asculta si spune:

-SI TU AI DREPTATE !

Medierea

Un tată are 3 fii şi 19 cămile. Prin testament el le lasă următoarea moştenire:
1/2 din cămile revin fiului cel mare;
1/4 din cămile revin fiului mijlociu;
1/5 din cămile revin fiului cel mic.

La moartea tatălui, cei 3 fii încep să se certe pentru că nu reuşesc în niciun fel să împartă cămilele. Într-un final decid să meargă la un mediator.

Mediatorul zice:
Uite, vă dau eu o cămilă de la mine, ca să fie 20 în total şi facem împarţeala astfel:
1/2 din cămile, adică 10 cămile, revin fiului cel mare;
1/4 din cămile, adică 5 cămile, revin fiului mijlociu;
1/5 din cămile, adică 4 cămile, revin mezinului;

În total 19, aşa că eu o sa-mi iau înapoi cămila care a rămas.

Verificarea legalitatii si investirea cu titlu executoriu

Se povesteste despre Diogene  ca, odata,  a cumparat un butoi, cu zece drahme.  Invoiala facuta cu negustorul a fost sa-i plateasca cinci drahme pe loc, iar restul sa-i ramana dator.
Dupa o buna bucata de vreme, intalnindu-se cu negustorul, acesta ii ceru sa-i dea si cele cinci drahme ramase din datorie. Mirat, filozoful i-a spus:

– Glumesti, banuiesc! Nu a fost invoiala noastra sa-ti dau cinci drahme si restul sa-ti raman dator?!
- Ba da, raspunse omul.
- Ei, bine, daca eu ti-as plati cele cinci drahme, s-ar incalca intelegerea, caci nu ti-as mai datora nimic !

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

 • mediere diferiti 150x150 Medierea pe intelesul tuturorCel mai simplu divort
  Modernismul oferit de alinierea legislatiei romanesti la standardele europene creeaza avantaje noi sistemului juridic romanesc si implicit cetatenilor, ca si beneficiari ai sistemului juridic din t...
 • mediator1 150x150 Medierea pe intelesul tuturorEste mediatorul dusmanul avocatului?
  Am citit, recent, o sumedenie de articole in care mediatorii erau pusi la zid de avocati. Am crezut ca mi se pare, ca nu vad eu bine, dar dupa ce am vorbit personal cu niste avocati, am ajuns la co...
 • Mediator contact 150x150 Medierea pe intelesul tuturorSemne ca o relatie se indreapta catre divort
  Sunt multe cupluri care ajung sa divorteze fara ca macar sa-si dea seama ce s-a intamplat de s-a ajuns aici. Pur si simplu, relatia lor s-a alterat atat de tare incat pana sa observe „simptomele” a...
 • consiliul de mediere5 150x150 Medierea pe intelesul tuturorDespre mediere si arbitraj Seminar Train Your Brain
  Odata cu implementarea noilor coduri in sistemul juridic romanesc, medierea apare pe agenda publica ca fiind o completare a unui gol existent in oferta de servicii juridice existente pana la acest ...
 • mediere5 150x150 Medierea pe intelesul tuturorDivort fara taxa de timbru
  Asa cum stim, taxa de timbru pentru divortul la judecatorie nu mai este de 39 de lei pana acum ci a crescut, cuantumul acesteia fiind chiar mai mare decat taxele de divort care se platesc la notari...

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR