MEDIEREA ȘI OPINII ÎNȚELEPTE

 

Atunci când spunem în gând o rugăciune, încercăm să ne conectăm la sfere înalte și să asigurăm o satisfacere a nevoii noastre de comunicare cu Divinitatea. Nimic mai mult sau mai puțin! Dacă ne imaginăm însă în aceste momente de smerenie că am creat raporturi juridice, generatoare de drepturi și obligații, nu înseamnă că nu suntem buni profesioniști ai domeniului juridic, din contră, dăm dovadă de pasiune deosebită pentru profesiile juridice. În schimb, s-ar putea să existe o problemă (dirimantă) a structurii noastre interne de rezistență, fiind posibilă o lipsă majoră a unor părți superioare componente (s-ar putea să nu avem toate țiglele pe casă).

Una dintre legile lui Murphy spune că dacă tot ce ai este un ciocan, toate obiectele din jur îți par cuie. Pe de altă parte, psihologia acordă spații largi studiilor care explorează teama de necunoscut a indivizilor. A nu se confunda cu frica de necunoscuți/necunoscute specifică unei perioade de început a copilăriei.

În altă ordine de idei, o broască țestoasă, dacă își schimbă numele pe cale administrativă, nu înseamnă că devine jaguar. Iar vocația dintr-o profesie, nu se transferă – sine die – în alte profesii. De menționat totuși că expertiza nu este sinonimă cu vocația.

Un interesant studiu de caz aflat în desfășurare, are legătură cu medierea și cu cei care vorbesc excesiv despre ea, fără a fi avut onoarea de a o cunoaște personal. Există persoane/personalități/personaje care folosesc o alăturare de termeni nereușită („această mediere”) trădându-și nesiguranța în legatură cu domeniul. Această abordare amintește de laitmotivul măicuței bătrâne din Miorița și de cadrul său epic general. Fără niciun dubiu, există și posibilitatea tratării din punct de vedere juridic a episodului folcloric surprins atât de bine de această creație emblematică a literaturii populare. Nu s-a simțit nevoia până acum, dar orice poate avea un început. Iar faptul că Miorița este o creație anonimă, transmisă pe cale orală din generație în generație, nu înseamnă nici că are autor necunoscut (AN, ca terminologie juridică) sau că e altceva în neregulă.

În timp ce alte profesii încă își caută identitatea, medierea și-a găsit-o concomitent cu momentul apariției sale. Important e să si-o păstreze nealterată. Aceea de profesie nejuridică, nejuridicizată și nejudiciarizată.

Pe final, despre dispariția dinozaurilor, teoria darwinistă, Big Bang și fenomene paranormale, numai cuvinte de laudă! Din punct de vedere juridic, evident!

Cei care știu totul despre „această mediere” încă de la facerea lumii dar nu au înțeles mesajul strecurat în frazele anterioare, să își îndrepte atenția spre un vechi proverb egiptean: „E de mare cinste omul care știe să tacă”. În caz contrar, se vor îndrepta în tăcere…către ieșire! Desigur, dacă în prealabil au identificat intrarea.

Zeno Șuștac http://sustac.ro/index.php/comunicare/opinii/148-medierea-intre-juridicizare-judiciarizare-si-opinii-intelepte

Pentru mai multe detalii va rugam sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site. 

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

December 2013
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR