Modificarea Legii 192/2006 pe masa Ministerului de Justitie

 

Dupa decizia Curtii Constitutionale, Ministerul Justitiei a decis ca Legea 192/2006 trebuie sa fie modificata. Lucru normal, deoarece fara clarificari legislative procedura medierii ar fi lasata sa functioneze in degringolada.

Acum nu stiu daca se doreste o clarificare si o aplicare corecta  a procedurii de mediere in Romania sau daca in urma protestului inaintat de Consiliul de Mediere catre toti factorii decidenti din Romania, inclusiv Comitetului pentru petitii de la Bruxelles, s-a considerat oportun ca Legea 192/2006 sa nu ramana fara obiect. Desi Consiliul de Mediere nu a primit vreun raspuns de la nici un factor decident din Romania, Comisia pentru petitii a U.E. a informat CdM-ul ca petitia depusa de acesta este admisibila si ca problemele semnalate sunt admisibile, urmand sa primim un raspuns de eventualele masuri ale Comisiei Europene. Este un semnal bun dat de Comisie la sesizarea Consiliului de Mediere si o initiativa foarte buna a Consiliului de Mediere.

Modificarile legislative propuse de Ministerul de Justitie sunt in mare parte in concordanta cu propunerile din comisia consultativa a CdM, fiind si o serie de articole asupra carora Consiliul de Mediere a avut obiectii si a transmis Ministerului unele amendamente.

Noutatea consta in aceea ca a fost  inlocuita sedinta de informare cu o sedinta de mediere in care partile pot incerca rezolvarea conflictului prin mediere inainte de depunerea cererii de chemare in judecata. La art 60 indice 1 s-a schimbat formularea: ,,partile POT face dovada ca au incercat solutionarea conflictului prin mediere”. Dupa cum se observa a fost inlaturata sintagma ,,partile sunt tinute sa faca dovada”, ceea ce dintr-un unghi de vedere ar fi un dezavantaj, dar daca judecatorul isi va face datoria de a trimite toate partile la mediere acesta poate fi un avantaj.

Art. 61 vine cu precizarea ca partile pot oricand pe durata procesului din initiativa lor sau la recomandarea instantei sa incerce rezolvarea respectivului litigiu prin mediere. In sfarsit,  la art. 60 indice 2 se prevede faptul ca,  daca partile nu au incercat rezolvarea conflictului prin mediere inainte de a depune cererea in instanta, atunci  ,,instanta odata cu comunicarea cererii de chemare in judecata, va SOLICITA  atat reclamantului CAT SI PARATULUI  sa depuna dovada ca au incercat solutionarea litigiului pe cale amiabila (amendamentul CdM fiind sa se precizeze clar “prin mediere”), iar in caz contrar sa recomande partilor medierea, instanta  avand competenta, conform dispozitiilor din  principiile procesului civil de la art 13 alin 4 CPC, coroborate cu dispozitiile propuse din art. 61 indice 3 sa cheme partile direct implicate in fata sa chiar daca sunt reprezentate pentru a le trimite  spre mediator.

Propunerea care ar da peste cap si ar anula prevederile foarte bune pe care le-am prezentat este modficarea art 227 alin 3 CPC ,,daca partile nu se prezinta personal la termenul stabilit de instanta in cazurile prevazute la alin 1 si 2,  judecatorul POATE trece la judecarea cauzei.”

CdM a solicitat ca acest articol sa fie eliminat din propuneri pentru faptul ca este total INEFICIENT  si ar da posibilitatea unora sa instige la neprezentarea partilor in fata judecatorului.

Sursa:http://www.mediereinromania.ro/modificarea-legii-1922006-pe-masa-ministerului-de-justitie/

Sigur va mai intereaza si :

  • Judecator: actiunea este inadmisibila doar daca reclamantul nu e informat asupra medierii Judecator: actiunea este inadmisibila doar daca reclamantul nu e informat asupra medierii
    Dupa ce Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra neconstitutionalitatii articolului 2 din Legea 196/2006, instantele inca iau in discutie admisibilitatea actiunilor vizavi de procesele verbale e...
  • Reforma JudiciaraReforma Judiciara
    Newsletter CM - Intalnire intre reprezentantii Consiliului de Mediere si reprezentantul Bancii Mondiale in Romania in cadrul programului “Reforma Judiciara”, dl. Klaus Decker – Senior Specialist pe...
  • Birou Mediator BucurestiBirou Mediator Bucuresti
    Birou Mediator Bucuresti  - Ce este medierea? Daca in timp ce navigati pe internet ati intrat intamplator pe acest site, puteti gasi aici informatii despre mediere si mediatori, link-uri utile p...
  • Are succes medierea in Romania?Are succes medierea in Romania?
    Exista multa indarjire la noi in tara. Iar de cele mai multe ori este pentru nimic. Parca ne ferim sa gasim esentialul, preferand in schimb sa adulmecam hilarul. Medierea a aparut in America – unde...
  • Medierea sustinuta de Ministrul Justitiei Titus CorlateanMedierea sustinuta de Ministrul Justitiei Titus Corlatean
    In seara zile de 20 iunie 2012, in sala de festivitati a Institutului Bancar Roman din Bucuresti, Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a fost primul Ministru al Justititiei din Romania care a pron...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2015
M T W T F S S
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR