Neutralitatea mediatorilor

 

Neutralitatea este un concept extrem de nuantat. Ea nu vine in alb sau negru. Probabil ca nimeni nu este complet neutru. Cu totii avem preferinte, opinii, prejudecati, sisteme de valori diferite. Ne plac unii oameni mai mult decat altii, agreem unele comportamente mai mult decat altele.

Conceptul de neutralitate are radacini adanci, inca din perioada medievala, definit intr-un limbaj comun – “nici unul, nici celalalt” (ne uter-lat.).

O definitie a neutralitatii, ar putea fi: conduita unui tert fata de una sau mai multe parti, aflate intr-un conflict, prin care tertul se abtine de la orice actiune care ar putea afecta interesele partilor aflate in conflict.

Doua idei se desprind din conceptul de neutralitate: abtinerea si impartialitatea. Abtinerea se refera la obligatia tertului de a nu-si exprima opinia personala cu privire la drepturile si obligatiile partilor, de a nu acorda sfaturi, sugestii sau ajutor de orice natura vreunei parti, subiect al unui conflict. Impartialitatea se refera la egalitatea de tratament oferita tuturor partilor aflate intr-un conflict. Mediatorul creaza un canal de comunicare intre parti, iar impartialitatea permite ca acest canal sa ramana cat mai liber cu putinta. Provocarile cu care se confrunta mediatorul in mentinerea impartialitatii sunt unice si difera de la un profesionist la altul.

Mediatorul nu este judecator sau arbitru, iar rolul lui nu este acela de a separa binele de rau. Unicul sau scop este de a permite partilor aflate in disputa sa ajunga la o intelegere potrivita cu nevoile si interesele lor. Chiar daca uneori cei aflati in conflict asteapta din partea mediatorului o validare a perceptiei lor de “adevar” din problema cu care se confrunta, nu acesta este rolul mediatorului si nici nu ar fi potrivit pentru un tert neutru sa judece.

Desigur, neutralitatea nu afecteaza capacitatea mediatorului de a fi empatic fata de situatia partilor aflate in conflict, pentru ca neutralitatea nu anuleaza capacitatea de a recunoaste sentimentele experimentate de parti, chiar daca acestea nu le exprima explicit.

De fapt, neutralitatea coexista cu empatia, care ofera mediatorului acel nivel de detasare fata de parti, tocmai pentru a nu se identifica cu partile si pentru a evita amestecul emotiilor acestora cu cele personale. Practic, empatia asigura cadrul de neutralitate prin care mediatorul poate fi capabil sa ghiceasca, sa inteleaga si sa ajute partile.

Neutralitatea mediatorului este mai mult decat un principiu, este o constructie. Mediatorul isi construieste neutralitatea pe increderea pe care i-o acorda partile in rezolvarea conflictului lor.

Contributia mediatorului in rezolvarea disputei dintre parti este, pe de-o parte capacitatea acestuia de a intelege ce-si doresc partile, iar pe de alta parte de a-i conduce spre un dialog care, fara prezenta mediatorului, nu ar fi avut loc. Fara aceasta constructie, partile nu vor percepe neutralitatea, iar intelegerea lor nu va fi durabila.

Sursa: Mediator, Adriana Viorica Mihai http://www.medierenet.ro/2014/04/24/neutralitatea-mediatorului/#.U1nr4fl_u_g

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala
    In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii penale, se poat...
  • Medierea – Mintea romanului cea de pe urmaMedierea – Mintea romanului cea de pe urma
    Tema de discutie legata de mediere si de mintea romanului cea de pe urma este atat de ofertanta incat imi creaza tendinta de a explica functionalitatea si bazele medierii in aceasta cheie. Pana la ...
  • Despre mediere si arbitraj Seminar Train Your BrainDespre mediere si arbitraj Seminar Train Your Brain
    Odata cu implementarea noilor coduri in sistemul juridic romanesc, medierea apare pe agenda publica ca fiind o completare a unui gol existent in oferta de servicii juridice existente pana la acest ...
  • Investirea in instanta a acordului de mediere sau autentificare notariala ?Investirea in instanta a acordului de mediere sau autentificare notariala ?
    Notarul si judecatorul sunt persoanele care in raport cu acordul de mediere reprezinta cele doua institutii care sunt obligate „să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute...
  • Medierea, procesul din afara sălilor de judecatăMedierea, procesul din afara sălilor de judecată
    În viaţa noastră apar uneori atâtea probleme şi dezacorduri, încât lucurile par scăpate de sub control. Aceste conflicte pot avea loc cu privire la lucruri extrem de importante penru noi, şi chiar ...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2014
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI