Obligatia de participare la sedinta de informare privind avantajele medierii. Sanctiuni

 

Sanctiunea ce intervine in caz de neindeplinire a obligatiei de participare la sedinta de informare privind avantajele medierii difera in functie de natura legala, conventionala sau judecatoreasca a acestei obligatii, considera jud. Andrea Chis.

Obligatie legala sau conventionala

Potrivit dispozitiilor art. 2 alin. (12) din legea medierii, instanta va respinge ca inadmisibila cererea de chemare in judecata in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare in situatiile prevazute de art. 601 alin. (1) lit. a) -f). In aceasta situatie, instanta poate invoca din oficiu exceptia inadmisibilitatii, fiind vorba despre o norma imperativa. Mentionam ca, potrivit dispozitiilor tranzitorii cuprinse in art. VII din OUG nr. 4/2013, care modifica art. III din OUG nr. 90/2012, sanctiunea inadmisibilitatii se aplica doar proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.
In cazul in care necesitatea procedurii prealabile rezulta din clauza de mediere inserata de parti in contract, conform art. 193 alin. (2) NCPC doar paratul, prin intampinare, poate invoca exceptia inadmisibilitatii. Daca intampinarea nu este obligatorie, paratul poate invoca exceptia la primultermen de judecata .

Obligatie stabilita de instanta pe parcursul procesului
Daca obligatia de participare la sedinta de informare a fost stabilita de instanta pe parcursul procesului, in temeiul art. 227 alin. (2) si (3) NCPC si art. 61 alin. (1) din legea medierii, sanctiunea este diferita dupa cum reclamantul sau paratul este cel care refuza sa se prezinte la sedinta de informare.
Astfel, in cazul reclamantului, vor fi aplicate dispozitiile art. 242 NCPC, intrucat, neindeplinind o obligatie stabilita in sarcina sa de instanta in cursul judecatii, cauza va fi suspendata si nu va fi repusa pe rol pana nu o indeplineste in cursul termenului de 6 luni prev. de art. 416 alin. (1) NCPC, altminteri cererea se perima .
Daca paratul este cel care nu se conformeaza dispozitiei instantei, textul art. 187 pct. 1 lit. f) NCPC privindposibilitatea aplicarii unei amenzi nu acopera aceasta situatie, intrucat se refera la refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care a acceptat, potrivit legii. Asadar, paratului i se poate aplica o amenda doar in cazul in care a acceptat la sugestia instantei sa se prezinte la sedinta de informare si, ulterior, nu a facut-o.
Daca paratul refuza in fata instantei sa accepte aceasta recomandare a instantei, in lipsa unei sanctiuni, credem ca nici reclamantul nu va mai putea fi obligat sa parcurga aceasta procedura, pentru ca ar fi inutila.

Dispozitii tranzitorii
Fata de amanarea aplicarii dispozitiilor privind inadmisibilitatea pentru data de 1 august 2013, este necesara gasirea unui raspuns privind sanctiunea sau lipsa sanctiunii pentru neindeplinirea acestei proceduri prealabile.
Credem ca solutia de suspendare a procesului prevazuta de art. 242 NCPC se poate aplica, fiind vorba de neindeplinirea de catre reclamant a unei obligatii legale . Aceasta, insa, dupa ce instanta va acorda un termenreclamantului in acest sens, in conformitate cu dispozitiile art. 2 alin. (21) din legea medierii. S-a sustinut si opinia potrivit careia, pana la data de 1 august 2013, judecatorul poate doar recomanda medierea, in baza art. 21 si 227 NCPC, iar, in cazul in care partile accepta sa se prezinte la o sedinta de informare si ulterior nu o fac, se va putea aplicaamenda prevazuta de art. 187 pct. 1 lit., f) NCPC . Nu putem fi de acord cu o astfel de opinie, pentru ca textul art. VII din OUG nr. 4/2013 amana doar aplicarea sanctiunii, nu si obligativitatea procedurii prealabile .
Este obligatorie parcurgerea procedurii medierii in cazul proceselor incepute anterior intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila ?
Potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (1) NCPC, procesele in curs de judecata la data intrarii in vigoare a codului raman supuse vechii legi de procedura . Asadar, in cazul acestora, parcurgerea procedurii prealabile nu este obligatorie si nu trebuie dat un termen in sensul art. 2 alin. (21) din legea medierii pentru suplinirea acestui neajuns.

Sursa:jud. dr. Andrea Chis 

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

  • Retragerea plangerii penale prin procedura medieriiRetragerea plangerii penale prin procedura medierii
    Retragerea plangerii prealabile prin procedura medierii este prevazuta in cap. III, t. VII, art. 131, alin. 2, C. pen., partea generala, cauza de inlaturare a raspunderii penale. Conform legii, in ...
  • Este obligatorie medierea?Este obligatorie medierea?
    Textul de lege: Art. VII 1.Articolul III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de me...
  • De la 1 august 2013 informarea privind medierea e obligatorieDe la 1 august 2013 informarea privind medierea e obligatorie
    Ședința de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie din 2012. La 1 august 2013 au intrat în vigoare dispoziții legale ce reglementează modul de desfășurare și sancțiunile în caz...
  • Obligaţiile fiscale ale mediatorului Obligaţiile fiscale ale mediatorului
    HG nr. 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, precum si pentru aproba...
  • Informare despre mediere pana la primul termen de judecataInformare despre mediere pana la primul termen de judecata
    Ședința de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie din 2012. La 1 august 2013 au intrat în vigoare dispoziții legale ce reglementează modul de desfășurare și sancțiunile în caz...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR