Principiile medierii penale

 

Principiul asumarii raspunderii de catre suspect/inculpat

Acest principiu se refera la asumarea faptei de catre faptuitor, regretul faptei si dorinta acestuia de a repara prejudiciile aduse ca urmare a infractiunii. Asumarea trebuie sa fie explicita, si sa redea intentia faptuitorului de a se indrepta si de a atenua consecintele financiare si emotionale aduse victimei, pe cat posibil.

Principiul repararii prejudiciului

Acest principiu deriva din cel al asumarii de catre faptuitor a infractiunii si consecintelor ei. Faptuitorul trebuie sa constientizeze ca este dator a repara toate aspectele civile ca urmari ale infractiunii. Fie ca e vorba de prejudiciu de imagine, fie ca e vorba de prejudiciu material, fie ca e vorba de prejudiciu emotional, faptuitorul trebuie sa asigure resursele si modul necesar repararii prejudiciului adus partii vatamate.

Principiul prioritatii sprijinirii victimei

In medierea penala, prioritatea numarul unu este sprijinirea si ocrotirea victimei. Cu alte cuvinte orice discutie privind infractiunea si medierea infractiunii trebuie sa se focuseze pe interesele victimei in cauza, si sprijinirea acestia in terapia postconflict. Acesta este si unul din dezideratele justitiei reparatori-restaurative. Sprijinirea victimei este un principiu al medierii penale legat direct de vointa partii vatamate de a parcurge procesul de mediere. O parte vatamata nu poate fi constransa sa accepte procesul de mediere si solutionare amiabila a conflictului, iar atunci cand accepta medierea, va fi primordiala sprijinirea acesteia in limitele neutralitatii si impartialitatii mediatorului.

Principiul reintegrarii victimelor si inculpatilor

Este un principiu ce are ca scop depasirea conflictului penal atat de faptuitor cat si de partea vatamata prin incluziune sociala. Acestea sunt si fundamente ale justitiei reparatorii, in sensul ca faptuitorului i se da sansa iertarii si reintegrarii in societate, in familie, la locul de munca, fara a fi stigmatizat in urma infractiunii. De asemenea, partea vatamata poate, in urma unui proces de mediere penala confidential, sa fie reintegrata in mediul social, fara a suferi sau a avea traume privind reintegrarea sociala. Avem in vedere faptul ca deseori victimele ies perdante in urma unor infractiuni, atat in ceea ce priveste stima si imaginea de sine, cat si in ceea ce priveste stigmatul social. Este inclusa in aceste discutii si terapia postconflict necesara victimei, terapie ce se poate desfasura concomitent ori ulterior medierii.

Principiul respectarii drepturilor la asistenta juridica ori interpret

Asistenta juridica ori prezenta interpretului atunci cand suspectul/inculpatul ori partea vatamata nu vorbeste ori nu intelege limba romana trebuie puse in vedere de catre mediator. Procesul de mediere nu se poate desfasura decat in conditii legale in ceea ce priveste prezenta avocatului in medierea penala, ori a interpretului, avocat sau interpret care ramane la alegerea libera a partilor din procesul de mediere, mediatorul neavand niciun drept sa solicite serviciile unui anume avocat ori unui anume interpret.

Principiul asigurarii conditiilor legale necesare in medierea cu minori

In infractiunile cu minori, medierea se poate desfasura daca acestia sunt reprezentati de parintii lor ori autoritatea tutelara, acolo unde este cazul, si cu asigurarea asistentei juridice.

Dorin ILIE
Mediator-http://www.juridice.ro/321828/principii-speciale-ale-medierii-penale.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

  • Mediator de penalMediator de penal
    In profesia de mediator am cosiderat ca pregatirea primita in Colegiului National de Afaceri Interne al Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza, imi ofera experienta necasara pentru a accepta si c...
  • Medierea in noua legislatie penalaMedierea in noua legislatie penala
    Odata cu intrarea în vigoare a noului Cod penal si Noului Cod de procedura penala, vor intra în vigoare dispozitii din Legea nr. 255/2013 care modifica Legea nr. 192/2006 cu privire la medierea si ...
  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala
    In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii penale, se poat...
  • Divort Notar ?Divort Notar ?
    Divortul  in mod normal ar putea fi finalizat in maxim 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg in cadrul unui birou de mediator cu privire la toate aspectele separatiei, atat l...
  • Dovada participării la informare, solicitată în toate procesele aflate pe rolul instanței la 15 februarieDovada participării la informare, solicitată în toate procesele aflate pe rolul instanței la 15 februarie
    Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 4/2013 ce vizeaza Codul de procedura civila, precum si alte acte normative conexe, se aduc modificari si cu privire la mediere. Aceste modificari nu su...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR