Protest împotriva modificărilor aduse Legii Medierii

 

mediere partaj 300x220 Protest împotriva modificărilor aduse Legii MedieriiMediatorii au protestat, marţi, în faţa Parlamentului, împotriva modificărilor aduse legislaţiei în domeniu, pe motiv că acestea îşi propun subordonarea medierii profesiilor juridice, informează Uniunea Centrelor de Mediere din România (UCMR).

“Pe 26 iunie Camera Deputaţilor a adoptat în plen Legea 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013, aprobând astfel prevederea potrivit căreia informarea prealabilă obligatorie în mediere se poate face şi de judecători, procurori, notari, avocaţi, consilieri juridici. De asemenea, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a discutat în şedinţa din 25 iunie un amendament la OUG nr. 90/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006, prin care se intenţionează ca avocaţii şi notarii să devină de drept mediatori”, susţine UCMR.

Potrivit reprezentanţilor Uniunii, menţinerea prevederilor modificatoare ar însemna “distrugerea” unei profesii şi a unui corp profesional însemnat şi în plină dezvoltare, “golirea de conţinut” a conceptului de mediere şi căderea în derizoriu a acestei proceduri eficiente şi civilizate.

“S-ar ajunge la afectarea gravă a evaluării sistemului de justiţie din România de către organismele europene, pentru că se blochează dezvoltarea unui sistem alternativ la justiţia clasică, obligaţie impusă statelor membre prin norme europene tocmai din cauza numeroaselor discuţii privind eficienţa şi credibilitatea justiţiei clasice”, relevă sursa citată.
UCMR consideră că judecătorii, procurorii, consilierii juridici, avocaţii şi notarii nu au pregătirea necesară practicii medierii, iar activitatea de mediere riscă să fie realizată de persoane nespecializate.

“În acest fel părţile riscă să nu mai beneficieze de obiectivismul, neutralitatea, imparţialitatea şi confidenţialitatea mediatorului – fundamentale în această procedură, riscând să ia o decizie în necunoştinţă de cauză, să le fie impusă o soluţie care nu corespunde cu nevoile lor şi să fie folosite împotriva lor probele dezvăluite în procedură”, consideră UCMR.

Protestatarii au atras atenţia că medierea nu este o profesie juridică, ci o procedură alternativă la instanţa de judecată, menită să îi sprijine pe cetăţeni să-şi rezolve conflictele în afara sălii de judecată, reducând substanţial costurile de bani, timp şi stres, într-un cadru confidenţial şi profesionist.

Mediatorii au protestat şi împotriva lipsei de transparenţă a procesului de modificare a Legii medierii, întrucât modificările adoptate şi amendamentul menţionat au fost propuse şi adoptate direct în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, de pe o zi pe alta, nefiind puse în discuţia corpului profesional al mediatorilor, fără o dezbatere publică şi fără o analiză a consecinţelor, anunţă UCMR.

Corpul profesional al mediatorilor din România numără în prezent aproximativ 7.000 de mediatori autorizaţi, special instruiţi şi pregătiţi în acest domeniu.

La protestul de marţi au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de mediatori din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Călăraşi, Baia Mare. În acelaşi timp la Oradea a fost organizat un protest similar de către asociaţiile locale. 

Scrisori deschise de protest au fost semnate de toţi membrii federaţiei UCMR şi au fost înaintate Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor – plen şi Comisia juridică, Comisiei Europene – Direcţia Generală Justiţie, lui Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, precum şi Ambasadei SUA în România. AGERPRES/(AS – autor: Iulia Petre Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu)

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

 • mediator8 150x150 Protest împotriva modificărilor aduse Legii MedieriiBancile prefera medierea
  Mediere bancara - mediator bancar Cel puţin trei bănci importante din România au inclus în contracte clauze speciale care spun că, înainte de a ajunge în instanţă, părţile trebuie să încerce să ...
 • consiliul de mediere 300x2175 150x150 Protest împotriva modificărilor aduse Legii MedieriiCentru de informare privind medierea – Bucuresti
  IREX ROMÂNIA, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Consiliul de Mediere au semnat astăzi un acord de colaborare care va facilita organizarea unor ac...
 • mediere partaj 300x2207 150x150 Protest împotriva modificărilor aduse Legii Medierii Se mareste taxa de timbru pentru divort la judecatorie
  Creste taxa de timbru divort  judecatorie ? Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul ordonantei de urgenta privind taxele judiciare de timbru, prilej cu care a reit...
 • legea medierii 150x150 Protest împotriva modificărilor aduse Legii MedieriiMedierea este obligatorie sau nu?
  Persoanele fizice şi juridice care au intenţia să se adreseze instanţelor (justiţiabilii) într-un litigiu comercial sau de altă natură sunt obligate, de la 15 februarie 2013, să participe la şedinţ...
 • consiliul de mediere 300x2171 150x150 Protest împotriva modificărilor aduse Legii MedieriiConsiliul de mediere nu este de acord cu modificarile aduse legislatiei in domeniu
  Consiliul de mediere nu este de acord cu modificarile aduse legislatiei in domeniu Conducerea Consiliului de Mediere si-a manifestat duminica nemultumirea fata de modificarile aduse Legii in dom...

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR