Reactia Consiliului de Mediere la Decizia CCR

 

Consiliul de Mediere, autoritatea națională cu atribuții în domeniul medierii a luat act de articolele apărute în presă în data de 08.05.2014 referitoare la decizia Curții Constituționale privitoare la mediere și față de acestea înțelege să facă următoarele precizări:

Medierea este o activitate de interes public, aflată la dispoziția cetățenilor prin care aceștia au posibilitatea de a-și asigura „o soluționare extrajudiciară eficientă din perspectiva costurilor și rapidă a litigiilor (..) prin intermediul unor proceduri adaptate nevoilor părților”, așa cum este precizat în Directiva 2008/52/CE a Parlamentului European și a Consiliului, directivă obligatoriu  de transpus în legislația internă a fiecărui stat membru al UE.

„Eliminarea medierii” așa cum a fost menționat în titlul unor articole nu poate opera, atât timp cât România este stat membru UE. Reglementarea europeană precizează că: „Medierea nu ar trebui considerată o soluție inferioară procedurii judiciare din cauza faptului că respectarea acordurilor rezultate în urma medierii ar depinde de bunăvoința părților.” De precizat și faptul că medierea a fost reglementată în România în anul 2006 ca o cerință obligatorie în vederea aderării la UE, din nefericire fiind adoptată prin impunere și nu din convingere.

Dincolo de caracterul executoriu al acordurilor rezultate din mediere care este garantat de legislația națională prin autentificarea acordurilor de mediere la notar sau pronunțarea unor hotărâri de expedient de către instanțe, Consiliul de mediere consideră că statul român are obligația de a susține medierea în acord cu angajamentele europene asumate. Orice altă abordare ar fi neconformă cu politicile europene în domeniu.

De asemenea, Consiliul de Mediere consideră că orice poziție oficială adoptată de reprezentanți ai unor  instituții ale statului în legătură cu decizia Curții Constituționale trebuie să se raporteze în mod exclusiv la cadrul legal în vigoare în domeniu și să vizeze cunoașterea acestuia. Asocierea medierii cu procedura concilierii poate crea confuzie în rândul persoanelor interesate să acceseze serviciile mediatorilor. În timp ce concilierea prevăzută anterior în legislație era o procedură formală, care îngreuna activitatea instanțelor și impunea sarcini suplimentare justițiabililor fără prezența unui specialist al domeniului Rezolvării Alternative a Disputelor, medierea este o procedură informală, coordonată de un specialist calificat al domeniului, certificat de statul român și având o recunoaștere internațională.

Dincolo de chestiuni tehnice, românii trebuie să înțeleagă că în prezent în România medierea este reglementată de o lege specială, este o procedură care are un caracter voluntar iar utilizarea ei prezintă avantaje majore pentru cei implicați în dispute sau litigii. Clarificarea pentru publicul larg este necesară întrucât din formulările din presă a reieșit faptul că medierea nu ar mai avea aplicabilitate în România. Din contră, este o procedură elegantă la care românii vor avea acces în continuare dacă doresc să evite calvarul petrecerii unui număr considerabil de ani în instanțele judecătorești din România. Medierea este cu 95% mai puțin costisitoare decât un proces în instanță având o durată de desfășurare mult mai redusă: câteva ore sau zile în loc de câțiva ani în instanță, cu posibilitatea pentru părți de a se implica proactiv în construirea propriilor soluții și de menținere nealterată a relațiilor, în condiții de confidențialitate totală a procedurii medierii.

Medierea este răspunsul prin care țările civilizate au creat  un instrument vital dezvoltării unei societăți sănătoase în care respectul, colaborarea și cooperarea sunt valori de necontestat.  Avem încrederea că aceste valori sunt importante în societatea românească și că împreună cu mediatorii, părțile vor contribui la construirea unei culturi nelitigioase, în beneficiul lor și al statului român.

Sursa:http://blog.mediatorbucuresti.org/mediere-bucuresti/reactia-consiliului-de-mediere-la-decizia-ccr/

Sigur va mai intereaza si :

 • Procedura medierii, obligatorie pentru unele cazuri ?Procedura medierii, obligatorie pentru unele cazuri ?
  Consiliul de Mediere a luat act de motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR) a deciziei nr. 266 din 7 mai 2014. În lumina motivării CRR a deciziei, Consiliul de Mediere a aprobat un progra...
 • Când şi cum se poate recurge la mediere?Când şi cum se poate recurge la mediere?
  Legea medierii prevede ca părţile pot recurge la mediere în mod voluntar, înainte sau după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice tip...
 • Recomandare a Comisiei Europene privind Legislația FamilieiRecomandare a Comisiei Europene privind Legislația Familiei
  Comisia Europeană privind Legislația Familiei. a fost creată la 1  septembrie 2001 și are, ca obiectiv principal armonizarea dreptului familiei în Europa. Beneficiul major preconizat prin înființa...
 • Explozie de divorțuri de când medierea este obligatorieExplozie de divorțuri de când medierea este obligatorie
  Anul 2013 a adus divorţuri pe bandă, atât în rândul vedetelor, cât şi al românilor special obişnuiţi. Deşi au posibilitatea de a-şi încheia socotelile amiabil, la notar sau la primărie, mulţi încă ...
 • Divortati ca soti, impreuna ca parintiDivortati ca soti, impreuna ca parinti
  Cel mai adesea, după o casnicie nereușită, auzim în preajma noastră că divorțul înseamnă finalizarea unui capitol din viața noastră și începutul altuia. Cu siguranță din anumite puncte de vedere ch...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR