Renuntare tacita la mostenire nu se aplica la mostenirea prin mediere

 

Cum evit renuntarea tacita la mostenire ?

Mostenirea, partajul succesoral, poate aduce surprize neplacute in anumite situatii iar medierea este o varianta legala si lejera de rezolvarea a acestora.

Trebuie stiut ca este foarte delicata dovada acceptarii / renuntarii la mostenire in termenul de 6 luni de la deces: exista acceptarea/renuntarea expresa (declaratie scrisa la notar) si acceptarea/renuntarea tacita…daca in termen de sase luni un mostenitor nu se foloseste de bunurile mostenite, nu  ia macar o lingura din casa autorului succesiunii, se poate pretinde ca a acceptat tacit mostenirea. Daca se poate dovedi, cu martori sau in alt fel, ca in aceste sase luni, doar un mostenitor s-a interesat de bunuri iar ceilalti nici macar nu au dat pe acolo, se poate invoca o renuntare tacita la succesiune din partea acestora.

Ce facem in aceasta situatie ? Suntem in fata unui partaj succesoral, neintelegerile dintre mostenitori duc la blocarea dialogului si implicit a vizitelor . Mostenitorul care locuieste in domiciliul la care se afla bunul supus mostenirii deschide succesiunea in instanta si dovedeste ca timp de sase luni niciunul din ceilalti mostenitori nu au participat in niciun fel nici la utilizarea si nici la intretinerea bunurilor ce constituie mostenirea. De cele mai multe ori nici nu li s-a permis acest lucru, sau celilati mostenitori locuiesc la mare distanta, sau, dialogul incordat dintre frati a dus la imposibilitatea vizitelor si a utilizarii si intretinerii bunurilor mostenite . Ce salvare avem in aceasta situatie ?

Legea spune ca partile pot solicita medierea in oricare faza a procesului inaintea pronuntarii instantei de judecata. In cazul in care constatam ca suntem pe punctul de a pierde tot din cauza renuntarii tacite la mostenire, putem solicita instantei un termen pentru solutionarea litigiului prin mediere.

Apoi, in cadrul medierii, indiferent cat de deteriorata ar fi relatia dintre parti, datorita procedurii de mediere partile vor ajunge la un acord reciproc avantajos cu privire la impartirea masei succesorale. Odata ajunsi la un acord, instanta de judecata va lua act de documentul emis de mediator si va emite o hotarare judecatoreasca conform invoielii partilor.

Renuntare tacita la mostenire nu se aplica la mostenirea prin mediere.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR