România riscă sancțiuni din partea CE pentru că adoptă modificări la legea medierii

 

consiliul-de-mediereIn 2011 Romania era nominalizata ca exemplu european de bune practice bucurandu-se de o reala apreciere din partea forului european la capitolul mediere . Acum lucrurile pot lua o intorsatura neasteptata in cazul in care propunerile legislative aflate in Camera Deputatilor ar permite unor persoane necalificate in intelesul Directivei sa dobandeasca competente in domeniu fara a indeplinii standarde minimale si fara a exista mecanisme de control a calitatii serviciului furnizat.

Textul de lege care ar putea expune Romania la sanctiuni din partea CE prevede ca avocatii si notarii pot desfasura atributiile specifice unui mediator, fara indeplinirea unor standarde minimale privind expertiza in domeniu, prin simplul efect al introducerii unor amendamente la prevederile OUG nr. 90/2012.

Din fericire, amendamentele in cauza au fost trimise Comisiei Juridice spre reexaminare de plenul Camerei Deputatilor in data de 26.06.2013. De apreciat faptul ca, votul plenului Camerei Deputatilor a fost covarsitor in acest sens.

Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii nu si-au dat girul cu privire la aceste modificari iar Consiliul de Mediere se opune in mod categoric acestor modificari aflate in totala contradictie cu reglementarile europene in domeniu.

Zeno Sustac, Vicepresedinte al Consiliului de Mediere a declarat in exclusivitate pentru Pesurse.ro ca “o astfel de prevedere ar duce in plan international la reactii negative in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania, instituind printr-un artificiu legislativ privilegii nejustificate pentru alte profesii in detrimentul specialistilor calificati ai domeniului, mediatorii”.

Presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu a declarat la randul sau ca: “ progresele efectuate de Romania in ultimii 10 ani in domeniul medierii ar fi anulate de acest demers cu caracter discriminatoriu,”

Rezolutia 2026/2011 a Parlamentului European privind punerea in aplicare a Directivei 2008/52/CE recunoaste „rezultatele pozitive ale legii române privind medierea” apreciind faptul ca „ au fost puse în aplicare prevederi privind acordarea de stimulente financiare și a fost înființat Consiliul de Mediere – o autoritate națională însărcinată cu practica medierii, care are statutul de organism juridic separat și autonom; acest organism se consacră în mod exclusiv promovării activității de mediere, elaborării de standarde în materie de formare, pregătirii prestatorilor de cursuri de formare, eliberării de documente care adeveresc calificările profesionale ale mediatorilor, adoptării unui cod de etică și formulării de propuneri în vederea completării legislației ”.

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2014
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI