Somatia de plata prin mediere

 

Criza economica mondiala si-a facut simtita prezenta si in tara noastra.
Firmele mai mici, sau mai mari, au resimtit efectele blocajului economic, care le-a pus in imposibilitatea de a-si plati datoriile la timp.
In aceste conditii, lipsa lichiditatilor si imposibilitatea de a recupera anumite creante au ajuns sa fie unele din principalele cauze de intrare in faliment.
Ce putem face pentru a preveni o parte din aceste situatii neplacute ?
 Somatia de Plata este reglementata de Ordonanta 5/2001 si reprezinta o procedura judiciara  prin intermediul careia creditorii isi pot recupera “creantele certe, lichide şi exigibile, ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris, ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii”

Numai ca,

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 90/2012 ce completeaza legea 115/2012 spune ca  instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop. Regula se aplică:

 

- în domeniul protecţiei consumatorilor,

- în materia dreptului familiei,

- în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare

- în domeniul răspunderii profesionale

- în litigiile de muncă 

- în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei .

Somatia de plata prin mediere

Pe cale de consecinta inainte de introducerea unei somatii de plata, sau alt tip de litigiu in conditiile prevazute, legea ne recomanda sa incercam sa rezolvam litigiul creat de recuperarea de create prin mediere.  Dincolo de obligativitate sau lipsa acesteia avantajele sunt multiple. Evitarea unui litigiu in instanta si incercarea de a rezolva litigiul legat de recuparea  datoriilor prin mediere  nu deterioreaza relatia intre parteneri de afaceri. Pe de alta parte confidentialitatea medierii nu va expune public la o imagine de afacerist aspru sau in celalat caz de rauplatnic. Costurile reduse ale acestei proceduri sunt inca un avantaj ca si rapiditatea cu care procedura de mediere pentru somatie de plata o presupune .

Părţile acordului de mediere se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor. Hotărârea prin care instanţa încuviinţează înţelegerea părţilor se dă în camera de consiliu şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii.

Pentru a beneficia de aceasta procedura, trebuie indeplinite o serie de conditii esentiale:

(1) creanta sa fie certa, lichida si exigibila:

-creanta este certa atunci cand existenta ei este ferma, neechivoca, potrivit art. 379 al. 3 din C. Proc. Civ., “Creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul”;

- la alineatul 4 al aceluiasi articol se arata ca: “Creanta este lichida atunci cand are un cuantum foarte bine determinat, cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala”.

- cu privire la conditia ca aceasta creanta sa fie exigibila, aceasta inseamna o creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare, daca nu s-a realizat de bunavoie, poate fi ceruta imediat de catre creditor.

(2) creanta sa reprezinte o obligatie de plata a unor sume de bani;

(3) obligatia de plata a unor sume de bani sa rezulte dintr-un inscris, fie el contractul incheiat intre parti, ori vreun statut, regulament sau alt inscris insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege;

(4) inscrisul sa ateste drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii si sa fie insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege;

Suma ce reprezinta obligatia principala a debitorului, precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei, aplicabile la data platii efective.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

  • Pensia alimentara obtinuta prin medierePensia alimentara obtinuta prin mediere
    Pensia alimentara prin mediere - Pensia alimentara la mediator Cunoscuta in limbaj curent ca si pensia alimentara conform titulaturii din vechile coduri, contributia tatalui la cresterea educare...
  • Esalonarea platilor prin mediereEsalonarea platilor prin mediere
    Incidentele de plata rezolvate prin mediere reprezinta o practica uzuala in Bucuresti in ultimii ani. Esalonarea platilor prin mediere a fost solutia prin care furnizorul a reusit sa isi incaseze s...
  • Medierea o variantă de succes?Medierea o variantă de succes?
    Orice litigiu sau problemă are un numitor comun: ELEMENTUL UMAN.  Disputele sunt consumatoare mari de energie şi au un impact negativ asupra vieţii Dvs. şi a celor din jur. Medierea este calea prin...
  • Informare gratuita obligatorie despre mediereInformare gratuita obligatorie despre mediere
    Informarea gratuita obligatorie despre mediere este un pas important pentru modernizarea sistemului juridic din tara, pentru degrevarea instantelor, dar si pentru a ridica medierea ca sistem juridi...
  • Clauze ascunse in acordul de mediereClauze ascunse in acordul de mediere
    Asa cum stim CLAUZA este o prevedere sau stipulatie cuprinsa intr-un act juridic. Clauza contractuala se stabileste in contract prin acordul de vointa al partilor. Numai ca, uneori, in contracte...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR