Taxe judiciare reduse prin mediere

 

consiliul de mediere 300x217 Taxe judiciare reduse prin mediereLegea 192/2006, in forma ei initiala, prevedea:
” Art. 63.- (1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia. “

In conformitate cu acest articol toti cei care isi rezolvau situatia conflictuala prin mediere beneficiau de restituirea taxei de timbru platite pentru investirea instantei. In acel moment aceasta facilitate financiara a avut un efect motivant pentru parti de a apela la mediere. Chiar daca beneficiau si de celelalate avantaje ale procedurii medierii, cel mai mult contau banii pe care ii scuteau.

Pe cand au inceput oamenii sa se foloseasca din ce in ce mai mult de mediere, a aparut si Legea 115/2012 care a anulat aceasta facilitate, prin art.59/2:
 Art. 59/2. – Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.”
Este de mentionat ca in aceasta situatie cererea pentru pronuntarea sentintei de expedient in baza unui acord de mediere era scutita de taxe judiciare de timbru, in anumite cazuri, cam putine in ceea ce priveste pe persoanele fizice. Insa scutirea sau restituirea taxei functioneaza pentru litigiile intre profesionisti.

Din fericire, in aceeasi lege, a fost instituita obligativitatea informarii cu privire la mediere si beneficiile ei in anumite spete. Chiar daca aceasta activitate este facuta in mod gratuit de catre mediatori si suscita controverse in randul profesiilor juridice, este modalitatea prin care romanii afla din ce in ce mai multe despre aceasta alternativa de solutionare a problemelor lor. Si din ce in ce mai multi o folosesc, constienti fiind de avantajele din alte planuri, atata timp cat aspectul financiar a iesit, partial, din discutie.

Saptamana trecuta a aparut un proiect de ordonanta de urgenta care schimba tot sistemul taxei de timbru. In unele cazuri cuantumul taxei va creste si de 25 de ori si se introduc si taxe noi. Mai mult decat atat “nivelul taxelor judiciare de timbru vor fi actualizate anual cu indicele ratei inflatiei, prin hotarâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor Publice si a Ministerului Justitiei“, dupa cum mentioneaza mediafax.ro.

Conform acestui proiect cererea pentru pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere se taxeaza cu 20 de lei, iar in cazul in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia sau mai multor bunuri imobiliare, la aceasta suma se adauga doar 50% din valoarea taxei calculate daca speta ar fi judecata de instanta.
Cum valoarea taxei, propusa in proiect, este de 5% din valoarea masei partajabile, rezulta ca in situatia depunerii unui acord de mediere taxele sunt de 20 lei, pentru cerere, plus 2,5% din valoarea masei partajabile. Deci este vorba despre o injumatatire a taxelor atunci cand intre parti exista un acord de mediere.

” Taxele judiciare de timbru pentru cererea de divort întemeiata pe prevederile art. 373 lit. a) din Codul civil va fi de 200 lei, pentru cererea de divort întemeiata pe prevederile art. 373 lit. b) si c) din Codul civil va fi de 100 lei, pentru cererea de divort întemeiata pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil va fi de 50 lei. Cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii va fi taxata cu 50 lei, iar pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decât parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei va fi aplicata o taxa de 20 lei pe fiecare cerere. Orice alta cerere referitoare la raporturile de familie, neevaluabila în bani, va fi taxata cu 20 lei, daca nu sunt scutite de taxa de timbru.” mediafax.ro.
Si aceste taxe pot fi reduse la doar 20 de lei atunci cand aspectele mentionate mai sus sunt cuprinse intr-un acord de mediere, aspect important, mai ales ca ” Taxele judiciare de timbru vor fi datorate atât pentru judecata în prima instanta, cât si pentru exercitarea cailor de atac. Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, cu exceptiile prevazute de lege.” mediafax.ro

CSM-ul a apreciat ca taxa de timbru pentru actiunea de divort ar trebui sa fie superioara onorariului notarial, care in acest moment este de 820 lei, astfel incat exista posibilitatea ca taxarea actiunii de divort sa mai creasca. Dar incuviintarea acordului de mediere si in aceste spete este tot de 20 lei.

Este un semn bun faptul ca medierea si acordurile de mediere sunt tratate in mod special si mai ales concret in proiectul normativ privind taxele judiciare.

Consider ca este un semn de recunoastere oficiala a medierii,a rezultatelor muncii mediatorilor si incurajarea folosirii procedurii medierii.

Stancu Anca Lucia, mediator http://www.medierenet.ro/2013/06/24/medierea-injumatateste-taxele-judiciare/#.UcgVIflA3LI

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

 • Mediator contact9 150x84 Taxe judiciare reduse prin mediereSanctiuni pentru neprezentarea la informare despre mediere
  Sanctiuni prevazute in legislatie pentru neprezentarea la informarea gratuita despre avantajele medierii .   In textele intalnite in presa din Bucuresti , unele preluate si pe acest site, ...
 • Mediator contact1 150x84 Taxe judiciare reduse prin mediereOnorariu Pentru Mediator din Bucuresti
  Onorariu Pentru Mediator din Bucuresti Trebuie sa platim un onorariu pentru mediere ? Si daca da, cum ramane cu informarea gratuita ?  Sa le luam pe rand. Informarea despre avantajele medieri...
 • mediator petru mustateanu e1349016494150 120x1502 Taxe judiciare reduse prin mediereAvantajele medierii pentru avocati
  Mediatorul nu este un concurent al avocatului! Asa cum nu sunt nici judecatorul, executorul judecatoresc sau expertul tehnic. Profesia de mediator nu trebuie privita cu rezerve sau scepticism de ca...
 • mediere partaj 300x220 150x150 Taxe judiciare reduse prin mediereLegea 202/2010 Mica reforma a Justitiei
  15. Articolul 131 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 131 In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare, potrivit legii. In a...
 • mediere partaj 300x2202 150x150 Taxe judiciare reduse prin mediereMedierea obligatorie in caz de divort
  Noul Cod De Procedura Civil aduce modificari esentiale in ceea ce priveste modalitatea prin care se poate efectua desfacerea casatoriei. Noutatea consta in introducerea procedurii prealabile obliga...

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR