Vacanța judecătorească 2014-prilej pentru soluționarea litigiilor pe cale amiabilă

 

Înțelegerea pe cale amiabilă a parților dintr-un proces în fața mediatorilor are principalul avantaj că pe lângă procesele care primesc termene de judecată se vor număra și cauzele în care s-a încheiat un acord de mediere între părți. Practic, vacanța judecătorească este un bun prilej ca părțile să își rezolve pe cale amiabilă problemele, însă rămâne de văzut dacă această procedură va fi preferată de justițiabili.

Vacanța judecătorească începută la 1 iulie, înseamnă practic 2 luni de pauză pentru procesele deduse judecății, fiind chemați în fața instanțelor, doar cei ale căror cauze necesită soluționare în regim de urgență.Printre acestea  se numără și cele în care s-a încheiat un acord de mediere, indiferent de obiectul cauzei.Dar totul ține de justițiabili să tranșeze cât mai rapid litigiile.

Vacanța  judecătorească poate fi însă și un prilej pentru justițiabili de a-și rezolva amiabil conflictele, în fața unui mediator. Avantajul e că nu trebuie să aștepte până la toamnă pentru ca instanța să dea o soluție, ci se pot prezenta în instanță și în perioada vacanței, dar această variantă rămâne opțională.

D-na avocat Ana Viorica Pușcașu a afirmat că: “E in regulă că sunt luate cu celeritate dosarele  pentru părțile din acel acord de mediere. In ceea ce privește apetitul românilor pentru procese, acesta va rămâne in continuare ridicat, iar medierea va fi o procedură opțională. Aceasta va fi folosită în general de justițiabilii de la oraș și de persoanele care nu vor să știe multă lume de faptul ca au diferite litigii. În prezent oamenii nu cred în mediere – așa cum am mai spus și altă dată preferă judecata, preferă ca un judecător să spună cine are sau nu dreptate. Și consideră că numai în fața instanței își pot găsi dreptatea”.

Procedura medierii este mult mai avantajoasă și eficientă,nemaifiind necesară administrarea de probe și termene prelungite ca în cazul unui proces.Însă reticența oamenilor privind medierea este foarte răspândită, mulți practic neînțelegând toate avantajele ei și având înrădăcinată mentalitatea că numai în fața instanței își pot găsi dreptatea.Prin acordul de mediere ar trebui rezolvate  toate capetele de cerere care ar fi putut fi rezolvate în instanță, având în vedere că în fond medierea este o tranzacție.

În ceea ce privește impactul pe care îl are medierea asupra activității avocaților, părerile sunt împărțite, existând voci care afirmă că medierea ar fi un minus pentru avocați.

În primul rând, opțiunea unei părți de a alege să își rezolve conflictul pe cale amiabilă este recunoscută atât de Codul de Procedură Civilă cât și de Legea Medierii, și totodată justițiabilul este scutit de cheltuieli.

Cazurile în care oamenii reușesc să se înțeleagă pe cale amiabilă sunt rare, dat fiind faptul că ori nu găsesc puncte comune care să ducă la rezolvarea problemei, sau nu și-au vorbit de mult timp, uneori fiind vorba de conflicte care durează de generații.În general, oamenii au îndoctrinată ideea de a apela la serviciile unui avocat, de a plăti onorarii,de a se adresa instanței, practic de a li se confirma prin hotărârea definitivă a judecătorului că au sau nu dreptate.

În momentul în care, justițiabilii vor înțelege care sunt avantajele medierii, atunci când între toate instituțiile juridice atât cele existente cât și cele nou introduse va exista un deplin echilibru, astfel încât oamenii să știe exact ce să aleagă, atunci vom putea vorbi de echitatea justiției într-un stat de drept.

- See more at: http://eurojust.ro/vacanta-judecatoreasca-prilej-pentru-solutionarea-litigiilor-pe-cale-amiabila/#sthash.DJxr9wCr.dpuf

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR