Consiliul de mediere nu este de acord cu modificarile aduse legislatiei in domeniu

 

consiliul de mediere 300x217 Consiliul de mediere nu este de acord cu modificarile aduse legislatiei in domeniuConsiliul de mediere nu este de acord cu modificarile aduse legislatiei in domeniu

Conducerea Consiliului de Mediere si-a manifestat duminica nemultumirea fata de modificarile aduse Legii in domeniu – care ar duce, in opinia acesteia, la “subordonarea” ocupatiei de catre profesiile juridice.
Reprezentantii Consiliului de Mediere au sustinut, intr-o conferinta de presa, ca modificarile la Legea privind medierea ar fi in contradictie cu reglementarile europene in domeniu si au afirmat ca nu au fost consultati sau informati despre acest lucru, desi exista obligatie “legala” in acest sens. “Prin adoptarea de catre Camera Deputatilor a punctului 4 din Legea 214/2013 cadrul legislativ intern devine contrar cerintelor solicitate Romaniei in domeniul medierii, impuse in anul 2006 ca si conditie in vederea aderarii la Uniunea Europeana”, a declarat presedintele CM, Dorin Valeriu Badulescu, citat de Agerpres.

Potrivit lui Badulescu, modificarea legislativa dincolo de “imposibilitatea transpunerii in practica” ar permite unor persoane “incompatibile” cu activitatea de mediere sa presteze anumite servicii de mediere fara a avea competente in domeniu, fara a indeplini standarde de formare specifice profesiei de mediator si fara a exista mecanismul de control a calitatii serviciului furnizat. “Consiliul de Mediere considera ca prezentul demers ar avea efecte contrare strategiei propuse de Guvernul Romaniei prin OUG nr. 4/2013 neconducand la cresterea calitatii actului de justitiei si degrevarea instantelor, din contra contribuind la mentinerea sau cresterea numarului ridicat de dosare aflate pe rolul instantelor romanesti“, a mai spus el.

Vicepresedintele Consiliului de Mediere, Zeno-Daniel Sustac, a aratat ca modificarile la legea in vigoare ar duce la “o grava inechitate” si ar risca sa compromita insusi actul de mediere, aducand astfel un grav prejudiciu cetatenilor, deoarece nici avocatii si nici notarii nu au, prin formarea lor profesionala, cunostintele si abilitatile necesare conducerii profesioniste a procedurii de mediere, in absenta unei pregatiri de specialitate cerute prin actele normative in vigoare. “Ministerul Justitiei s-a opus adoptarii acestei modificari legislative in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor,” a mentionat Sustac adaugand ca punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii este fara echivoc in sustinerea ideii ca profesia de mediator este o profesie nonjuridica. El a opinat ca adoptarea unor modificari la Legea privind medierea ar conduce in plan international la reactii negative in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati din Camera Deputatilor, Camera Decizionala, a avizat, joi, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 90/2012, care modifica si completeaza Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, printr-un amendament ce prevede ca notarii si avocatii dobandesc, fara nici o formalitate (adica fara pregatire de specialitate in managementul conflictelor, comunicare, tehnici de negociere si in teoria si practica medierii si fara a indeplini conditiile prevazute de lege), atributii specifice profesiei de mediator.

Consiliul de Mediere sustine ca amendamentul incalca prevederile Directivei 52/2008/CE a Parlamentului European, care arata ca poate deveni mediator orice persoana, indiferent de profesie, obligand in acest sens statele membre sa asigure o formare initiala si continua a mediatorilor, pentru a putea desfasura o mediere eficienta, impartiala si competenta fata de parti.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR