Divortat de copil
Intrarea în vigoare a Noului Cod Civil în octombrie 2011 reprezintă, sau ar trebui să reprezinte, un punct de cotitură cu privire la programele de legături personale ale minorului cu părintele cu care acesta nu locuieste în mod statornic (asa-numitul părinte nerezident) iar asta se poate face numai prin mediere. Dacă practica jurisprudențială din România anterioară anului 2012 prevedea programe de legături personale cel mult simbolice între copil şi părinte, părinţii nerezidenţi exprimându-se deseori că “instanțele i-au divorțat de copii” este cazul ca aceste programe de legături personale oferite prin mediere să cunoască o lărgire în cazul părinților care se separă sau divorțează în condițiile noului cod civil ori chiar și a părinților divorțați anterior dar care depun cereri de reinstaurare a autorității părintești comune asupra copiilor lor.
Noua lege civilă arată faptul că autoritatea părintească implică nu doar drepturi ci si nenumărate obligații în sarcina părintelui nerezident: acesta este responsabil în mod solidar cu părintele rezident de faptele copilului (de exemplu în cazul în care copilul intră în conflict cu legea) este responsabil de a îngriji copilul, de a face lecții cu acesta, de a se implica în activitățile școlare și extrascolare ale copilului. Părintele este obligat să îsi dea acordul cu privire la intervențiile medicale nemaiputând fi posibil ca doar părintele rezident să se ocupe de aceste lucruri. Nu în ultimul rând părintele poate cere prin mediere posibilitatea să se achite de obligația de întreținere a minorului cumpărând acestuia bunurile și serviciile necesare traiului, educației și îngrijirii. Acest lucru nu se poate realiza în situaţia în care acest părinte ar interacţiona cu copilul doar odată la 14 zile. Este imposibil deci ca toate aceste obligații enumerate mai sus, să poată fi realizate prin menținerea vechilor prevederi legale care implicau un contact părinte-copil limitat la un weekend din două in limite legale care sa inlocuiasca un plan parental stabilit de parinti in cadrul unui proces de mediere.
Instanţele române ar trebui deci să incurajeze partile sa mearga la mediere in cazul unui divort, sa acorde
programe de legături personale nelimitate în cazul în care părinții dovedesc că se înțeleg la mediator, să accepte acordul de mediere si planul parental încheiat de părinți intocmai , sau, în cazul în care părinţii nu ajung la un acord la mediator, să ofere un program de legături personale larg şi rezonabil părintelui nerezident.
In mare parte acest lucru se si intampla singurul impediment fiind faptul ca nu exista inca un grad suficient de constientizare a efectelor divortului asupra copilului minor din partea populatiei , a tendintei gresite a unor parinti de a se razbuna pe fostul sot izolandu-l de propriul copil prin demersuri juridice insistente care , pe fond sunt si impotriva copiilor sai.
Trebuie retinut faptul ca divortul in instanta presupune mari traume partilor dar si copilului expus la ancheta psihosociala, interogatoriu, etc, divortul la notar este unul strict in cotele legale si a anchetei psihosociale fara ca parintii sa poata sa isi exprime modalitatea prin care sa isi ofere dragostea fata de copii prin negocierea unui plan parental flexibil, avantajos, atat pentru copil cat si pentru parinti, si ca singura modalitate in care sotii, partile aflate in divort, sa decida liber pentru propriul copil, pentru propria viata de dupa desfacerea casatoriei este divortul la mediator !
Pentru mai multe informatii nu ezitati sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !
Sigur va mai intereaza si :
La cine raman copiii dupa divort ?
-Odata cu discutia despre divort problema copiilor devine una stringenta . Termenul de incredintare minor dispare, locul acestuia fiind luat de o solutie moderna si adaptata necesitatilor copiilor ...Plan Parental la Mediator
Plan Parental la Mediator Model plan parental pentru custodie comună Conform noului Cod Civil, în România, părinții pot exercita în comun autoritatea părintească asupra copiilor lor, adică să...Ce se intampla cu copiii dupa divort ?
Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal a...Divort Notar ?
Divortul in mod normal ar putea fi finalizat in maxim 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg in cadrul unui birou de mediator cu privire la toate aspectele separatiei, atat l...Medierea obligatorie in caz de divort
Noul Cod De Procedura Civil aduce modificari esentiale in ceea ce priveste modalitatea prin care se poate efectua desfacerea casatoriei. Noutatea consta in introducerea procedurii prealabile obliga...
Leave a Reply Cancel reply
You must be logged in to post a comment.
BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:
Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

- Informare despre mediere Bucuresti
- Descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere din Romania si apararea profesiei de mediator
- Mediere intre banci si clientii lor
- BNR sfătuieşte băncile să evite procesele şi să negocieze acorduri pe clauze abuzive
- Etapele procesului de mediere
- Exercitarea autorității părintești asupra minorului exclusiv de către unul dintre părinți
- Medierea judiciară – componentă indispensabilă în reformarea justiției
- Mituri despre sedinta de informare privind avantajele medierii
- Cum se desfăşoară medierea?
- Dovada participarii la sedinta obligatorie privind medierea. Ce documente pot emite cei care realizeaza informarea?
- Procesul de mediere dincolo de proceduri
- Cum arata documentul fara de care nu vei mai putea incepe un proces?
- Timpul si banii – cele mai importante avantaje ale medierii
- Elementele obligatorii ale cererii de chemare în judecată în NCPC
- Când şi cum se poate recurge la mediere?
- Ce este Medierea? (Ghid de Mediere)
- Medierea, un pas necesar
- Da, pentru mediere! Acolo unde există oameni responsabili!
- Eu aleg medierea!
- Omul, si nu sistemul – despre mediere
- De ce sa apelezi la un mediator
- Cazuri in care informarea despre mediere este obligatorie
- Limitele informării obligatorii despre mediere
- Les journées de la médiation francophone à Bucarest 2013
- Nerespectarea măsurilor de încredinţare a minorului
- Darea de data certa a mediatorului
- Medierea scurtează divorțul
- Încredinţarea copiilor minori în caz de divorţ
- Medierea este pedagogie sociala
- Informarea privind medierea în Recomandările europene și în Directiva 52/2008