DIVORŢUL ÎN ROMÂNIA PENTRU CETATENI STRĂINI

 

Prin noul Cod civil român, intrat în vigoare de la 01.10.2011, deşi instituţia divortului a  suportat anumite modificări, desfacerea căsătoriei pe cale judiciară poate avea loc, în continuare, prin acordul soţilor la mediator sau printr-o procedură conflictuală, în baza căreia soţii, din cauza unor motive temeinice, susţin că raportul de casătorie şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.

PE ACEASI TEMA PUTETI CITI AICI:  Divortul de un cetatean strain

DIVORŢUL  ÎN ROMÂNIA

În ceeea ce priveste procedura amiabilă prin mediere, respectiv divorţul prin consinţământ reciproc la mediator, procedura este una accelerată, soţii avand nevoie de o singura infatisare. Însă, acest tip de divorţ necesită un acord de mediere al soţilor atât asupra divorţului cât şi asupra efectelor acestuia din punct de vedere personal, respectiv: nume, pensie de întreţinere, etc, familiar, respectiv: reşedinţa copiilor, pensia pentru copii, drepturile de vizită, etc. Acest tip de divorţ este cel mai rapid şi cel mai putin costisitor, iar procedura poate dura 1-2 luni. Ambele părţi pot apela la un singur mediator.

În ceea ce priveşte procedura conflictuală, divorţul este posibil atunci când soţii sunt de acord asupra divorţului, dar nu sunt de acord asupra efectelor divorţului, acestea urmând a fi stabilite de către judecător, sau când s-a produs o alterare definitivă a relaţiilor de căsătorie, respectiv: când soţii trăiesc separat de cel puţin 2 ani, sau starea de sănătate a celuilalt soţ face imposibilă continuarea căsătoriei.

Divorţul din culpă, este posibil în cazul în care soţii au ajuns la o situaţie de criză profundă, ceea ce implică un conflict deschis şi dificil, ce antrenează o procedură de divorţ mai lungă, mai complicată şi mai costisitoare. Acest tip de divorţ poate fi pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, sau din culpa ambilor soţi. În cazul în care soţul reclamant a convieţuit cu celălalt soţ într-o căsătorie de cel puţin 2 ani, iar divorţul se pronunţă din vina exclusivă a soţului pârât, reclamantul poate cere soţului pârât o prestaţie compensatorie, care să compenseze dezechilibrul pe care divorţul l-a determinat în viaţa acestuia. În acest caz soţul reclamant nu poate solicita şi pensie de întreţinere.

Prestaţia compensatorie este stabilită în funcţie de resursele soţilor, vârstă, sănătate, contribuţii la creşterea copiilor minori şi poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului (drept de folosinţă), asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului. Aceasta poate fi stabilită într-o cotă procentuală sau într-o sumă de bani globală, pentru toată durata vieţii sau pentru o perioadă determinată.

PE ACEASI TEMA :  Divort de un cetatean strain 

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR