Medierea – Mintea romanului cea de pe urma

 

Tema de discutie legata de mediere si de mintea romanului cea de pe urma este atat de ofertanta incat imi creaza tendinta de a explica functionalitatea si bazele medierii in aceasta cheie. Pana la urma procedura de mediere este tehnica prin care mediatorul ca profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor reuseste sa scoata la lumina prin tehnici specifice aceasta intelepciune a romanului, care, proverbial vine cu o usoara intarziere.

Prima faza a unui conflict de foarte multe ori este negarea. Omul, individul ca parte intr-un conflict neaga instinctual totul . Neaga opinia partii adverse, neaga sfaturile pe care le primeste, neaga chiar si conflictul in care se afla pastrand doar parerea si emotiile sale, acestea fiind singurul adevar in perceptia sa umana.

In ciuda negatiei afisate in faza initiala, individul are calitatea discernamantului, a analizei ulterioare care vine in urma dialogului profesionist pe care mediatorul il practica inca din faza formularii invitatiei la mediere. In foarte multe cazuri partile au refuzat in prima faza participarea la mediere iar a doua zi au revenit asupra deciziei. Noaptea e un sfetnic bun, am putea spune, iar intrebarile pe care mediatorul le adreseaza partii in incercarea de a-l convinge sa accepte medierea sunt seminte care dau roade uneori rapid, alteori mai incet. Mediatorul nu trebuie sa se grabeasca sa constate refuzul la mediere nu trebuie sa forteze partile sa ia o decizie, nu trebuie sa se grabeasca in ceea ce face in general avand in vedere ca lucreaza cu caractere mai inainte de legi sau documente. Ca sa ramanem in zona proverbelor putem spune ca graba strica treaba chiar si cand vorbim de treaba unui mediator.

Rabdarea ca tehnica de a obtine mintea romanului cea de pe urma trebuie folosita pe tot parcursul procesului de mediere. Foarte multe au fost situatiile in care la sfarsitul unei sedinte de mediere partile nu au ajuns la un rezultat in ciuda eforturilor pe care mediatorul le-a depus. Cu toate acestea un mediator bun nu constata esuarea medierii , chiar daca partile o sugereaza, ci stabileste o a doua sedinta la o data convenita de parti. Mintea romanului cea de pe urma duce la schimbari de pozitie fata de pozitia initiala in functie de pozitia celeilalte parti. Invariabil in a doua sedinta partile au o parere usor diferita fata de cea avuta la incheierea sedintei anterioare. Uneori schimbarea este spre o colaborare mai buna, alteori din contra, schmbarea este una cu pretentii mai mari decat cea initiala. Asta se intampla de multe ori cand persoane din anturaj isi pun amprenta negativa asupra parerii pe care partea si-a facut-o in urma medierii. Dar, asa cum am stabilit, chiar si in aceste conditii mintea cea de pe urma a romanului va da rezultate daca beneficiaza de asistenta profesionista asa cum poate sa ii ofere un mediator.

Nu as vrea sa privim aceste infomarii in afara contextului si sa intelegem ca totul consta in rabdare si in speranta mintii de pe urma a romanului. Asa cum stim tehnicile de mediere sunt complexe si necesita vocatie si exercitiu.

Tot ce incerc sa fac este sa atrag atentia asupra faptului ca unul din avantajele medierii este rapiditatea cu care se incheie un conflict. Din acest motiv, uneori, profesionistii se grabesc sa nu dezamageasca clientii in aceasta privinta si forteaza dialogul spre obtinerea unui acord rapid . Ceea ce nu este naparat un lucru rau. Dar, pe langa obtinerea unui acord mediatorul trebuie sa lucreze si la construirea pacii ceea ce se poate obtine si in urma mintii cea de pe urma pe langa alte tehnici specifice profesie de mediator. De exemplu Intrebarea ! ( http://mediatorbucurestimustateanu.ro/tehnici-de-mediere-intrebarea/ )

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

December 2013
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR