Merita cursul de mediere ?

In Romania, medierea a devenit un fel de ,,El Dorado”, numai ca cei care castiga sigur banii sunt cei care organizeaza cursuri si nu cei care viseaza ca vor deveni mari mediatori si ca isi vor castiga existenta.
Intr-o perioada in care locurile de munca sunt putine si prost platite, medierea a devenit noua loterie a romanilor; visul de imbogatire i-a facut pe tot mai multi romani sa apeleze la cursurile de mediere. Procentele pe care cei care organizeaza cursurile de mediere le flutura pe la nasul visatorilor (1.000 Ron divort, 3% procent din sumele contractuale negociate si alte sume halucinante pentru un bugetar) au facut ca numarul “cautatorilor de aur” in mediere pur si simplu sa explodeze.
Sa ne intelegem: pentru moment, medierea este facultativa, doar sedinta de informare fiind obligatorie, incepand cu 15 august 2013. Numai ca aceasta sedinta este gratuita. Personal, ca avocat, nu voi plati nici un leu pentru eliberarea certificatului. Este o chestiune de principiu, iar daca vreun mediator imi va solicita acest leu, ii voi face plangere.
Dar altceva vreau sa spun.
Mi se pare absolut incredibila suma de 3.500 Ron pentru cursurile de mediator, care dureaza doar doua saptamani.
Poti sa gasesti cursuri de vara la Oxford sau Harvard cu acesti bani (nu iau in calcul ,,accommodation”), ci pur si simplu doar cursul, care dureaza mai mult de doua saptamani.
Asadar, ca sa devii mediator, nu iti trebuie decat sa ai acesti bani; restul, indiferent cat de tampit fundamental esti, nu are importanta; cu siguranta vei lua certificatul de mediator.
Cata stiinta de care vor avea mediatorii dupa doua saptamani, ma indoiesc (nimeni nu ma poate convinge ca dupa un curs de doua saptamani, mediatorii vor cunoaste regimul juridic al imobilelor), dar mirarea mea cea mare vizeaza aceasta “escrocherie”, in opinia mea, cu taxele de bani exorbitante care se solicita pentru niste cursuri care nu au nici un grad de dificultate in ele. Nimic, dar absolut nimic nu justifica perceperea acestei taxe, plus ca urmeaza alte taxe pentru inscrierea in tabloul mediatorilor.
In final, daca vrem sa avem mediatori credibili ca o alternativa la sistemul judecatoresc, atunci nu trebuie sa punem taxe exorbitante, iar cursurile sa fie mult mai lungi si mai serioase si nu o bataie de joc, cu un suport de curs de 100 de pagini!
In caz contrar, vom avea numai nulitati, smenari, smecheri care detin un anumit capital pe care pot sa il investeasca, ceea ce va fi contraproductiv scopului final!
Sursa: http://www.avocatura.com/afacerea-cu-medierea-cine-sunt-adevaratii-castigatori–s6999.html#ixzz2NSbt9MoU
Sigur va mai intereaza si :
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.